Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Losos je nejzdravější ryba: 3 recepty na lahůdkovou večeři!

/
  • Losos je vynikající ryba se spoustou vitamínů a výživných látek a navíc se z ní dají uvařit neodolatelné lahůdky.
    21. dubna 2016 ● 09:41

    Narůžovělé lososí maso je lahůdkou, která má velmi blahodárný vliv na naše zdraví. Navíc je dietní a nemá kosti. Zkuste některý z našich receptů a uvařte báječnou baštu.

  • 1.

    Proč je losos zdravý

    Losos obsahuje vysoký podíl bílkovin, omega 3- mastných kyselin a vitamíny skupiny D a B. Ty působí například jako prevence proti rakovině tlustého střeva a podporují funkce mozku. Losos je navíc dietní a podle odborníků je nejzdravější rybou pro náš organismus. Nemá kosti, a abyste doplnili všechny potřebné blahodárné látky, které obsahuje, nemusíte ho jíst po kilech. Stačí kousek. takže to unese i vaše peněženka a to i přesto, že losos patří k dražším rybám.

    Filet z lososa
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Salát s lososem

    Potřebujete: ledový salát, filet z lososa, cherry rajčata, ½ citronu, rajčátka v oleji, kapari, olivy, sůl a pepř.

    Postup: Nakrájejte ledový salát, cherry rajčátka pokrájejte napůl, osolte – ideálně hrubozrnou solí, opepřete. Losos osolte, opepřete a zprudka osmažte na pánvičce. Naaranžujte na připravenou salátovou misku, na ozdobení a dle chuti, můžete do salátu přidat i nakládaná rajčátky, kapari či olivy. Nakonec pokapte citrónovou šťávou.

    Salát s lososem
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Těstoviny s lososem

    Potřebujete: těstoviny, filet lososa, česnek, jarní cibulku, smetana, sůl a pepř.

    Postup: Uvařte těstoviny. Losos zbavte kůže, osolte, opepřete a usmažte. Mezitím, co vaříte těstoviny, nakrájejte česnek a jarní cibulku na drobno a zpěňte na olivovém oleji nebo přepuštěném másle. Vmíchejte těstoviny a důkladně promíchejte, aby se obalily. Přilejte smetanu a krátce povařte, aby zhoustla. Lososa rozdělte na menší kousky a vmíchejte. Osolte, opepřete dle chuti. Můžete lehce zakápnout citronem.

    Těstoviny s lososem
    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    Losos s pórkem

    Potřebujete: filet lososa, pórek, ½ citrónu, oregano, sůl a pepř.

    Příprava: Lososa zbavte kůže, nakrájejte na menší kousky, posolte, opepřete, posypte orgánem a zakápněte citrónem. Nechte chvilku odstát. Mezitím pórek nakrájíte na kolečka a zpěníte na olivovém oleji nebo přepuštěném másle. Přimíchejte lososa a společně ještě chvíli opékejte. Za pár minut je hotovo. Podávejte s pečeným brambory nebo třeba opečeným toastem.

    Losos s pórkem
    Autor: profimedia.cz

     

Dnešní horoskopy