Červené, bílé, nebo růžové?

Už samotná barva vína dokáže napovědět, jak bude víno chutnat a k jakému pokrmu se bude nejlépe hodit.

Červená vína, která obsahují více tříslovin díky dlouhé maceraci vylisovaných modrých hroznů, navozují vážnější atmosféru a jsou doporučována hlavně k masitým pokrmům, například ke steakům či k vepřovému.

Růžová vína se také vyrábějí z modrých hroznů. Pouze rmut, tedy namleté hrozny, se maceruje kratší dobu, a do vína proto nepřejde tolik tříslovin a barviv ze slupek hroznu jako u červených vín. Díky tomu mají vína, která také označujeme jako rosé, osvěžující chuť a skvěle doplňují zeleninové saláty a pokrmy z ryb.

Bílá vína se zase pro svou lehkost a kyselinku skvěle hodí třeba k salátům, bílému masu, mořským plodům nebo k sýrům. A jak se taková bílá vína rodí? Většina z vás by nejspíš dala ruku do ohně za tvrzení, že bílá vína vznikají také z bílých hroznů, a rozhodně by se nemýlila. Ovšem malá zrada tady přece jen je. Bílá vína se totiž vyrábějí také z hroznů modrých. Přitažlivou záležitostí a chameleonem mezi víny je klaret. Ačkoli se lisuje z modrých hroznů, výsledkem je víno bílé. To proto, že hrozny se po sběru namelou stejným způsobem jako u červeného vína, ovšem nenechávají se macerovat.

Sladké vs. suché

O sladkosti vína rozhoduje především zbytkový cukr, tedy cukr, který ve víně zůstane po celém procesu jeho výroby. Jeho podíl pak rozděluje vína na suchá, polosuchá, polosladká a sladká. Nejnižší poměr zbytkového (nezkvašeného) cukru oproti kyselinkám mají vína suchá. U polosladkých a sladkých vín se kyselosti bát rozhodně nemusíte, jelikož množství cukru dosahuje až 45 gramů (polosladká vína) na 1 litr, vína sladká obsah 45 g cukru na 1 litr dokonce překračují.

Jak poznat kvalitní víno na první pohled?

Při výběru dobrého vína rozhoduje pochopitelně jeho jakost. Čím je víno kvalitnější, tím je odrůdově „čistší“ a na lahvi o něm najdete mnohem více informací. Zjednodušeně platí, že čím obecnější je popisek na etiketě, tím nižší kvalitu vína můžete očekávat. Naopak jsou-li informace takřka vyčerpávající, vězte, že vínu, které držíte v ruce, byla věnována adekvátní pozornost.

Podmět, přísudek, přívlastek

Víno přívlastkové, hodnocené už jako velmi kvalitní, zaručuje, že nebyla uměle navýšena cukernatost a bylo vyrobeno výhradně z odrůdy zapsané ve Státní odrůdové knize, a to z 85 %. Řadíme sem např. vína kabinetní, výběr z hroznů a pozdní sběr atd.

s
Autor: Bohemia sekt

Barrique – víno zrající v dubovém sudu

Chcete-li svým hostům nabídnout skutečnou specialitu, vyzkoušejte víno barrique. Takové víno zrálo v novém 225litrovém dubovém sudu minimálně po dobu tří měsíců a absorbovalo do sebe to nejlepší z použitého dřeva.

Zdroj a foto: Habánské sklepy.cz