Koupě nového bytu obvykle bývá významnou záležitostí, která se v životě neopakuje a zároveň představuje nezanedbatelnou investici. Vybírejte proto pečlivě. Současné bytové projekty nabízejí víc než jen nový domov za zamčenými dveřmi. Povědomím o tom, jak by měl být váš byt velký, to teprve začíná.

Dobrá adresa

Pro pohodu života v novém je rozhodující v první řadě lokalita, v níž hodláte žít. Měla by nabízet klid, ale na druhou stranu by měla mít i určité strategické vlastnosti. Zohledněte vzdálenost od svého zaměstnání, centra města, příbuzných a také občanskou vybavenost v místě – dopravní spojení, školky, školy, obchody, kulturní zařízení či možnost sportovního vyžití a jiného trávení volného času, dostupnost například hřiště nebo cyklostezky. Ačkoli je dnes již standardem, že součástí bytu je balkon, lodžie, terasa nebo předzahrádka, stejný důraz klaďte na případnou blízkost parků, lesoparků. Zjistěte také, zda je zeleni věnován dostatečný prostor i v rámci bytového projektu samotného.

Autor: Shutterstock

Úsporné bydlení

Velmi důležitý parametr pro výběr je energetická náročnost budovy. Obdobně jako na energetickém štítku na domácích spotřebičích se i zde setkáte se stupnicí značenou písmeny A (nejúspornější) až G (energeticky nejnáročnější, tudíž na provoz nejdražší).

Originální projekt

Současné bytové domy navrhují renomovaní architekti, takže mezi parametry pro hledání nejlepšího řešení můžete zařadit i výjimečnost projektu jako takového, tedy architektonický styl.

Maličkosti pro pohodlí

Nezapomeňte na zdánlivé maličkosti, na nichž komfort bydlení také závisí. Patří sem možnost parkování, které je možné k bytu dokoupit, stejně jako sklepní prostory – i ty mohou být součástí nabídky. Developeři dnes přicházejí i s nadstandardními službami, setkat se tak můžete třeba s možností využívat v suterénu bytového domu myčky kol, kočárků apod.