Průzkum Fakta a trendy v bydlení finanční skupiny Wüstenrot ukázal, že hlavním důvodem, proč se ani lidem v dospělosti nechce opouštět společnou domácnost s rodiči, jsou sice finance, ale pohodlí spojené s péčí milujících rodičů má rovněž velkou váhu. Nejedná se přitom jen o vaření, nakupování, praní či úklid. Bydlení s rodiči obvykle odsouvá také starosti spojené s provozem domácnosti jako takovým, tedy řešením drobných nehod či oprav, jednáním s majiteli domu, bytovým družstvem či jen sousedy. Ne že by dospělý potomek rodičům v těchto ohledech nevypomohl, nicméně veškerá zodpovědnost na jeho bedrech neleží.

Hluboko do kapsy

Pro téměř dvě třetiny lidí, kteří neopouštějí společnou domácnost s rodiči, je hlavním důvodem, proč tak činí, finanční stránka. Z průzkumu vyplývá, že jejich čistý finanční příjem se pohybuje kolem 6 000 korun, což nestačí na pokrytí výdajů spojených se samostatným bydlením.

Autor: Shutterstock

Obavy ze závazku

Druhou silně zastoupenou skupinou, která využívá výhod „mama hotelu“, jsou tzv. singles, těch je 37 %. Nemají stálého partnera, kvůli kterému by mohla být nutnost samostatného bydlení bez rodičů naléhavá. Život pod křídly matky a otce vidí jako možnost, jak ušetřit za náklady na bydlení. Řada z nich se také obává závazku hypotéky jako cesty k vlastnímu bydlení, protože by se museli spolehnout pouze na jeden příjem, což se může zdát problematické.

Do malého bytu

Pár statečných, kteří správně vnímají odchod od rodičů jako skutečnou dospělost, se najde. Na realitních portálech je největší zájem o menší byty, které obývají jednotlivci či páry. I finanční domy hlásí v poslední době nárůst počtu hypoték, které si pořizují jednotlivci. Tyto úvěry jsou obvykle rovněž určeny na menší, jednopokojové či dvoupokojové byty. Nezřídka jeden ze dvou pokojů tito lidé pronajímají.

Mamánci, pozor!

Průzkum také ukázal, že muži žijící ve společné domácnosti se svými rodiči, tedy především matkou, jsou pro potenciální životní partnerky méně atraktivní, než ti, kteří bydlí sami. Důvodem jsou obavy o případný svazující vliv potencionální tchyně. Přidružuje se návyk na pohodlné a obětavé služby maminky, pro které partnerka nemusí mít pochopení a nehodlá je vykonávat ve stejné míře a se stejným nasazením.

Čas opustit hnízdo

Téměř tři čtvrtiny Čechů si myslí, že dítě by mělo opustit rodinné hnízdo nejdéle do 25 let.
Rozhodnutí odejít do vlastního bytu nebo domu oddaluje každý čtvrtý muž a každá pátá žena.
Pětina dospělých po dosažení 25 let využívá výhod bydlení u rodičů.