Den svatého Patrika  je státní svátek v Irské republice, Severním Irsku, na ostrově Montserrat a v kanadské provincii Newfoundland a Labrador, ale slaví se na po celém světě a milují ho kromě Irů a pijáků taky výrobci alkoholu, protože cokoli, co je zelené, nebo má na sobě trojlístek, teče proudem. I když Patrik přinesl do původně keltského Irska křesťanství, jeho svátek se slaví především hudbou, tancem a popíjením.

Všeobecně je pro svatého Patrika i Irsko typická zelená barva, takže pokud se rozhodnete slavit, natáhněte na sebe něco zeleného, nebo se  alespoň ozdobte trojlístkem, a pokud se chcete opravdu odvázat, nasaďte si leprikonský klobouk a trojlístky použijte jako jediný oděv. Irové to jistě ocení.

Svět obarvený na zeleno
V USA žije silná irská komunita, takže není divu, že oslavy jsou bouřlivé. První oslava tady proběhla roku 1737 v Bostonu. Od roku 1962 se na novém kontinentě také dodržuje tradice barvení řeky Chicago na zeleno. Víceméně omylem ji pracovníci kontroly životního prostředí obarvili, když se snažili zjistit, odkud je vypouštěn nelegální odpad do řeky. Použili zelené rostlinné barvivo a  tak je napadlo, že by nebylo od věci, podobně obarvit řeku na počest svátku svatého Patrika. 

Nápad se ujal a od té doby se část řeky Chicago na počest svátku svatého Patrika barví na zeleno. A jako v Irsku se nakonec barví na zeleno úplně vše. V dnešní době Američané barví řeky a sjezdovky na zeleno, pochodují za dudáky, prodávají zelené pivo a zelené housky, barvní si vlasy i kůži.

Ani zbytek zeměkoule ovšem nezůstává pozadu, a tak dnes uvidíme zeleně nasvícenou Petřínskou rozhlednu, zazelenají také egyptské pyramidy, šikmá věž v Pise nebo římské koloseum. Dobrá, možná je to trochu přehnané, ale každá příležitost, jak si vylepšit náladu, se počítá. 

Kam na zelené pivo?
Zelené pivo tradičně vaří brněnský pivovar Starobrno,  a před Zeleným čtvrtkem je připravují i sládci v plzeňském pivovaru Purkmistr.  Červené a zelené pivo připravuje také jihlavský pivovar Ježek.

Jak je na tom Patrik u nás?

s
Autor: ČSÚ