Podle průzkumu, který probíhal i mezi českými uživateli, jsou to právě fotky a videa, které jsou pro více než polovinu žen (53 %) hodnotnější, než cokoliv jiného. Stejně si jich cení jen 39 % mužů.

Ženy na rozdíl od mužů častěji sdílejí fotky, na kterých jsou vyfoceny ony samy (48 %, u mužů 43 %) nebo jejich známí (40 %, u mužů 33 %). Skoro jedna třetina žen (29 %) se ale obává, že by se prostřednictvím fotek a videí mohli kyberzločinci nabourat do jejich zařízení. Každá třetí z nich se pak strachuje možného nevhodně šířeného soukromého obsahu bez vlastního souhlasu. Obavy se týkají především možnosti, že budou data poslána nevhodné osobě (30 %) nebo že poškodí jejich vztahy (31 %).

I přes to, že se o fotky obává více než čtvrtina žen, základní bezpečnostní opatření nepoužívá naprostá většina z nich. Například jen 19 % žen, na rozdíl od 27 % mužů, věří, že mohou být obětí kybernetického útoku.
Stejné množství žen (19 %) nepoužívá naprosto žádné bezpečnostní řešení. V bezpečnostním kvízu Kaspersky Lab navíc čtvrtina (27 %) žen přiznala, že ani nezálohují data. V případě odcizení nebo zničení mobilu jsou tak cenné vzpomínky navždy ztraceny. Muži jsou na tom přece jen lépe a data z mobilu zálohuje 80 % z nich.

Pokud chcete kyberzločincům ztížit práci, chraňte svá zařízení heslem a šifrováním. Zašifrovaná data, i když padnou do špatných rukou, budou v bezpečí. Nezapomínejte ani na pravidelné zálohování, díky kterému si uchováte vaše vzpomínky i v případě, že o své zařízení přijdete.

Zdroj: Kaspersky Lab a B2B International