Bolesti kolenních a dalších kloubů jsou většinou způsobeny artrózou, která je nejrozšířenější chorobou postihující klouby a postihuje až 12 % populace. Artróza, nověji osteoartróza, je stav synoviálního kloubu, kdy dojde ke ztrátě chrupavky a současně dojde k hypertrofii neboli nárůstu kosti periartikulární. Na kosti kloubu tak například mohou vzniknout různé bolestivé výrůstky.

Co v tomto případě můžete pro své klouby udělat? Nejdříve je nutno potlačit zánětlivé procesy a nejlépe vhodnou lehkou ortézou chránit klouby před dalším poškozením, a to zvláště při zátěži, jakou je lyžování, snowboarding, ale také třeba řada halových sportů jako squash a podobně.

Autor: ORLING - spol. s r.o.

Důležité je také chránit kolenní klouby při běžném pohybu obuví s odpruženou podrážkou. Současně je vhodné zregenerovat kloubní tkáně a doživotně pečovat o jejich výživu. Zdraví kolenních kloubů je spojeno s funkcí ledvin, proto je třeba pečovat i o ně. Vhodné jsou ayurvédské ledvinové čaje, protahovací cvičení na dráhu ledvin (sed na zemi, nohy natažené v kotnících ohnuté do fajfky, rukama se chytit za palce u nohou a přitáhnou při natažených nohách hlavu ke kolenům), masáž v oblasti ledvin a prohřívání této oblasti teplou vodou nebo elektrickou dečkou či ledvinovým pásem. U postižení kolenních kloubů je důležité posilování především čtyřhlavého stehenního svalu a dále posilování ohýbačů kolene na zadní straně stehna.

Pro ošetření a regeneraci kloubních tkání je pak např. určen ucelený program sestavený ve spolupráci s prof. MUDr. Milanem Adamem, DrSc., předním odborníkem v oboru revmatologie a biochemie pojiva. Ten sestává z postupného nasazení přípravků s obsahem kolagenních peptidů (Geladrink Fast, Forte, Arthrodiet) tak, aby došlo nejprve k potlačení zánětlivých procesů a zvýšení prokrvení tkání, dále pak k hloubkové regeneraci a zlepšení vlastností kloubů a následně k vitalizaci pohybového aparátu a celého organismu, včetně kardiovaskulárního systému.

Zároveň je třeba upravit a dodržovat pitný režim, protože jak už bylo řečeno, stav kloubů úzce souvisí s ledvinami. Kromě vody je dobré k podpoře vylučování moči a stimulaci ledvin a močového měchýře pít bylinné čaje zaměřené na močové cesty. Více informací o možnostech terapie a bylinné léčbě najdete na stránkách www.artroza.com.