„Syndrom vyhoření nemusí být jen v pracovním, ale i v osobním životě. Nejčastěji se bohužel vyskytnou oba ve stejný čas,“ říká psychoterapeut Gűnter Ifkovitz a dodává: „Většina lidí v takovém stavu hledá východisko ve změně, která podle nich bude spásná – ať už je to výpověď v práci nebo rozchod, či dokonce rozvod s partnerem. Před ukvapenými rozhodnutími je ale vždy varuji, problém totiž zpravidla spočívá jinde – v nás samotných, kdy přijdeme o svou identitu a jsme pak nespokojení.“

Každá osobnost se skládá z několika složek:

* První utváří minulost, tedy výchova, genetika, události, kterými jsme prošli.

* Druhou tvoří aktuální role, ve kterých se nacházíme – partner, otec, matka, ale také pracovní zařazení a pozice, jež zastáváme. 

* Třetí složku vytváří naše vlastní já zahrnující naše přání, tužby, vize. Právě to je s vyšším věkem v největším rozporu s předchozími složkami.

Co dělat?

„Než se lidé rozhodnou k radikálnímu kroku a opustí práci nebo partnera, radím zaměřit se nejprve na sebe. Dát se fyzicky i psychicky dohromady, najít sám sebe a říct si, co mě učiní šťastným bez ohledu na druhé,“ doporučuje psychoterapeut. Takové vyhoření přichází nejčastěji ve druhé půlce života, kdy člověka už omrzí poslouchat musíš, měl bys, je nutné... Má pak pocit, že život je jiný, než si představoval.

Cvičení vašich »já«

Udělejte si každý den dvacet minut čas, sedněte si tam, kde je vám příjemně a představte si, že za vámi stojí jedno vaše já, které zahrnuje vše, co musíte udělat. A na druhou si postavte já s jeho osobními tužbami. Nechte je rozehrát dialog a vše zkuste vnímat jakoby zpovzdálí. Po určité době pocítíte, že obě složky dosáhly jakéhosi smíru a jsou vyrovnané.

10 rad, jak nevyhořet a vztah znova nastartovat:

1. Mluvte, mluvte, mluvte. Nenechávejte si pro sebe, co vám vadí. Druhý to tak nemusí vůbec vnímat. Ovšem volte správná slova, tón i čas.

2. Nepřipisujte věcem větší význam, než mají.

3. Nežijte minulostí a nevytahujte staré věci.

4. Znovu získejte o druhého zájem, přemýšlejte nad jeho pozitivními vlastnostmi více než nad těmi negativními.

5. Respektujte partnera takového, jaký je – vždyť právě tím vás oslovil.

6. Za jiný názor druhého neodsuzujte, snažte se pochopit, proč tak smýšlí.

7. Každý večer si na sebe udělejte hodinu dvě času a jeden celý den v týdnu stravte spolu.

8. Najděte si společný koníček.

9. Řešte věci spolu, sblíží vás to.

10. Buďte si stále fyzicky blízcí, tělesná vzdálenost vede i k té emoční.

Zdroj: www.larimarhotel.at