Kterého vybrat z kádě?

Základním pravidlem je vybírat si jen zdravě vypadající rybu. Taková má:
* začervenalé žábry
* ocasní ploutev rozvinutou do vějíře
* čisté lesklé oči
* ryba by měla mít pružnou svalovinu
* zdravá ryba se také při odchytu brání, je vitální a nepáchne.

Jak poznáte nemocnou rybu?

Plave břichem vzhůru nebo se příliš nehýbe.
* Má po sobě bílé flíčky plísně
* Má na sobě parazity
* Má po těle bílý hustý hlen
* Má zapadlé matné oči

Se šupinami nebo bez?

Lysci a šupináči se chuťově neliší, pokud jste v přípravě ryb spíše začátečník, je lepší vybrat si takového, který bude mít šupin co nejméně. Pokud si ani tak nevěříte, požádejte o odšupinování přímo prodejce. Při neobratném odstraňování šupin můžete totiž poškodit svalovinu a tím rybu znehodnotit.

Jak zpracovat kapra?

Pokud zpracováváte rybu, měli byste alespoň rámcově vědět, co a jak. Pokud si nejste jisti, nechte si rybu raději naporcovat prodejcem. Nejdříve je nutné odstranit šupiny, pak vyjmout vnitřnosti. Rybu podélně rozřízněte směrem od ocasu k hlavě a dávejte pozor, abyste nepoškodili žlučový váček ani stěnu střev. Pokud by se tak náhodou stalo, konkrétní místo opláchněte a odřízněte. Pak záleží na vás, jestli rybu naporcujete na filety, nebo na podkovy.

Jak uchovávat rybí maso?

Zabitou rybu uchovávejte v lednici dobře zabalenou a vcelku. Obal ochrání maso před vysycháním. Rybu však neskladujte příliš dlouho. Čím dříve ji zpracujete, tím bude čerstvější a chutnější. Porcovaný kapr se běžně uchovává při teplotách –1°C až 5°C.