Pochází z Mexika

Vánoční hvězda (pryšec nádherný, poinsettia) pochází z Mexika. Je oblíbená pro své červené a zelené listy, díky kterým je spojována s vánoční výzdobou.

Do USA s velvyslancem

Ve Spojených státech se objevila v roce 1825, když ji tam přivezl lékař, vášnivý botanik a americký velvyslanec Joel Poinsett. Odtud její druhé jméno.

Dar andělů

V Mexiku se vypráví pověst o mladé indiánské dívce, jež byla příliš chudá na to, aby mohla Ježíšovi dát dárek k oslavě jeho narození. Anděl jí poradil natrhat obyčejný plevel a položit jej před kostelní oltář. Z plevelu vyrašily karmínové »květy« a staly se krásnými poinsettiemi.

Červená je krví Ježíše

Říká se, že tvar lůžka z listů prý symbolizuje betlémskou hvězdu a červená barva je krví ukřižovaného Ježíše. Ve Španělsku se hvězdě říká Flor de Pascua, což znamená »velikonoční květina«, v Chile a Peru je zas »Koruna And«.

Krásná díky šlechtění

Klíčem k pěstování pěkných kompaktních poinsettií je naroubování dvou druhů na jednu rostlinu. Vánoční hvězda bez péče má přirozenou tendenci růst divoce, až připomíná spíše plevel.

Co dělat, aby vydržela déle než jen do Vánoc?

* V obchodě si rostlinu zblízka prohlédněte a kupujte jen hvězdu v dobrém stavu – není zvadlá, přesušená, nepadají jí listy.
* Nechte ji důkladně zabalit a ihned schovejte do tašky, aby ji »neofouklo«, nesnáší totiž zimu a průvan.
* Vánoční hvězdu dejte na světlé místo do pokoje o teplotě kolem dvaadvaceti stupňů, avšak ne blízko zdroje tepla (například radiátorů).

Co s ní po Vánocích?

Po Vánocích květinu přesuňte na světlé, ale chladnější místo (stačí dvanáct až čtrnáct stupňů) a mírně omezte zálivku. Během teplejších dní ji můžete pěstovat venku – na balkoně či zahradě.