Co je punč?

Punčů je mnoho druhů, všechny obsahují ovocnou šťávu, alkoholické varianty pak také víno, gin, oblíbené jsou punče s rumem. V nealkoholických nápojích bývá čaj nebo různé kombinace ovocných šťáv.

Kde se vzal?

Slovo punč (pánč) v hindštině znamená pět, protože původně se zhotovoval z pěti přísad: z alkoholu, cukru, citronu, vody a čaje či koření. Z Indie ho námořníci přivezli do Anglie a pak už se rozšířil po Evropě.

Česká verze

U nás se do punče z červeného či bílého vína přidává trocha rumu a cukru, plátky pomeranče či citronu, rozinky, oříšky a skořice s badyánem. Je stejně populární jako klasický »svařák«.

Německý model

Vánoční trhy si bez něj nelze představit. Bývá to směs několika ovocných šťáv s přídavkem vína či lihoviny, ale variabilita punčů je obrovská. Najdete i punč s jahodovou příchutí a šlehačkou, punč s hořícím rumem, punč s Baileys, s tequilou či vodkou, punč s ořechy, s vaječným koňakem, dokonce i punč s absinthem.

Punč ve světě

V Karibiku se punč pije před jídlem, v Koreji je tradičním punčem sudžeonggwa
ze sušeného kaki, skořice a zázvoru. V Mexiku se zase podává »agua loca« (»bláznivá voda«), sladký punč z fermentované cukrové třtiny, mezcalu či tequily smíchané s »aguas frescas«.

Punč s černým čajem

Budete potřebovat (na 4 šálky): 300 ml pomerančového džusu, 300 ml grapefruitového džusu, 200 ml uvařeného černého čaje, 5 cl calvadosu, hřebíček, skořici, 1 pomeranč, cukr podle chuti.

Postup: Zahřejte oba džusy, čaj, calvados, cukr a skořici těsně pod bod varu. Do čajového sítka vlože několik hřebíčků a nechte v kastrůlku minimálně 5 minut
louhovat. Koření vyjměte a nápoj rozlijte do sklenek nebo šálků. Rovněž můžete
přidat i najemno rozmělněnou dužinu z pomeranče a grapefruitu citrusů.