První investici můžete očekávat v prvních deseti letech. Připravte se na ni včas.

Ceny nemovitostí i úrokové sazby na úvěry k jejich pořízení jsou na rekordních minimech. Stále více lidí se proto poohlíží po vlastním bydlení. Bohužel jen málokdo si uvědomuje, že zakoupením nemovitosti investice do bydlení rozhodně nekončí. Statistiky hovoří jasně. Potřebu první větší investice můžete očekávat zhruba po deseti letech od výstavby nebo rekonstrukce. Nejčastěji jsou spojené s mírou opotřebování domácnosti jako celku, životností vestavěných spotřebičů nebo změnou požadavků na osobní komfort.

Autor: ČMSS

Soukromý fond oprav

Náklady spojené s provozem domácnosti vznikají v průběhu času a je třeba se na ně dlouhodobě připravovat. Ve finále se totiž mohou vyšplhat ne na desítky, ale spíše stovky tisíc korun. Při podcenění samotné přípravy jsou následně lidé nuceni řešit nastalou situaci nárazovými spotřebitelskými úvěry, které mají velmi vysoké úrokové sazby, a navíc na ně málokdo dosáhne. Řešení je přitom jednoduché – na výdaje myslet předem a založit si vlastní „fond oprav“, stejně jako to dělají například bytová družstva. Existuje několik finančních produktů, které jsou k tomuto účelu přímo uzpůsobené. Jedním z nejvýhodnějších je bezesporu stavební spoření, které má navíc silnou podporu od státu ve formě garancí a bonusů.

Prevence je výhodnější

„Většina lidí si myslí, že stavební spoření je určené pouze lidem, kteří si plánují koupit nemovitost,“ popisuje Šárka Tomanová, úvěrová specialistka z Českomoravské stavební spořitelny. „My se jim snažíme vysvětlit, že je potřeba plánovat i její následný provoz. Stejně jako si člověk pro sebe platí zdravotní pojištění, měl by ho mít i pro svoji nemovitost ve formě stavebního spoření. Jedná se o formu hygienického návyku, který je ve světě naprosto samozřejmý,“ dodává. Preventivní spoření je samozřejmě výhodné z finančního hlediska: růstu úspor pomáhá státní podpora a úrok od stavební spořitelny. Preventivní spoření však přináší další podstatný efekt: k naspořené hotovosti se připojuje ještě nárok na výhodný úvěr a ten finanční možnosti prakticky zdvojnásobuje.

Nebojte se srovnávat

ČMSS nabízí atraktivní zhodnocení, spolu se státní podporou se mohou zájemci dostat na roční zhodnocení vkladů až 3,5 % (se státní podporou, se zohledněním poplatků a bez daně). Konkrétní částku lze zjistit z přehledné kalkulačky, která je k dispozici na www.cmss.cz