Kokosový olej má vysokou biologickou hodnotu, spoustu aktivních látek a vitaminů a výborné detoxikační účinky. Je to zkrátka multifunkční zázrak. Ale pozor, není olej jako olej. Ten nejkvalitnější se za studena lisuje z nejcennější části ořechů, gelovité vrstvy mezi dření a mlékem. Právě toto zpracování zajistí, že veškeré jeho unikátní účinky zůstanou zachovány.

Na co se dá kokosový olej využít?

1. Jedna lžička ráno pro zdraví

Začněte den jednou lžičkou této bílé voňavé lahůdky. Uvidíte, jak se po pár dnech užívání budete cítit lépe. „Kokosový olej zajistí nejen dostatek zinku, selenu, vitamínů A, D, E a K, ale také nenasycených mastných kyselin,“ říká Jiří Pantůček, odborník na přírodní kosmetiku ze společnosti TOPVET. „Právě nenasycené omega-3 kyseliny jsou pro naše zdraví velmi důležité. Mají klíčový význam pro správný vývoj mozku, růst a vývoj. Také chrání náš organismus před srdečními a cévními chorobami.“

2. Hebká, hydratovaná a chráněná pleť

Kokosový olej poskytuje také dokonalou výživu pro pleť. Mazat se s ním můžete večer i ráno, velmi rychle se totiž vsákne a pocit mastnoty zmizí. Je vhodný na tělo i obličej. Olej vaši pokožku aktivně regeneruje, vyživuje, hydratuje, posiluje i chrání. Když jej budete používat pravidelně, zpomalíte stárnutí kůže. Díky jeho antiseptickým účinkům jej můžete aplikovat i na pupínky a drobné ranky, pomůže i s hojením jizev. A to není všechno – zároveň působí i jako účinný přírodní antiperspirant.

3. Kokosová relaxační koupel

Kokosový olej
Autor: archiv
Vytvořte si ze své koupelny malé domácí lázně. Stačí jedna lžička kokosového oleje, kterou přidáte do koupele. Zapalte si svíčku, pusťte příjemnou hudbu a alespoň na deset minut pusťte všechny starosti z hlavy, ponořte se do vany a relaxujte. Po této koupeli bude vaše pokožka vláčná, voňavá a zregenerovaná. Stejně jako vaše mysl.

4. Bělení zubů

Nechce se vám utrácet velké peníze za přípravky na bělení zubů? I tady pomůže kokosový olej! Prstem nebo kartáčkem naneste zlehka na zuby a jemně masírujte. Olej vám zuby nejen vyčistí od plaku a pravidelným užíváním vybělí, ale díky antioxidantům a antiseptickým účinkům tlumí také záněty dásní.

5. Detoxikační kúra

Rychlou detoxikační kúru si můžete udělat i sami doma. „Lžičku kokosového oleje nechte co nejdéle rozpouštět v ústech,“ prozrazuje postup Jiří Pantůček z Topvetu. „Olej na sebe naváže toxiny z těla. Po 15 minutách jej vyplivněte a ústa vypláchněte.“ Tímto způsobem postupujte v jednom cyklu 3–4 týdny a kúru opakujte dvakrát ročně.

6.  Masáže

Kokosový olej je samozřejmě ideální i na masáže. Platí vše, co bylo řečeno v péči o pleť – olej dodá vaší pokožce všechny potřebné živiny, vitamíny a antioxidanty. Celkový relaxační účinek pak znásobí samotná masáž. A nebojte se vyzkoušet i tu intimní...

7. Zábal na vlasy

I vaše vlasy si zaslouží kokosovou péči. Rozpusťte trochu oleje v misce nebo ve dlaních a vetřete rovnoměrně do vlasů. Poté si hlavu zabalte do ručníku a nechte 10 minut působit. Nakonec vlasy pořádně umyjte šamponem. „Zábaly s kokosovým olejem dodají vlasům nejen veškeré potřebné živiny a nádherný lesk, ale účinně bojují i proti lupům, roztřepeným konečkům a lámavosti,“ dodává odborník na přírodní kosmetiku Jiří Pantůček.

8. Hubnutí

Pokud se toužíte zbavit přebytečných kil, i v tom vám může kokosový olej pomoci. Stimuluje totiž metabolismus a snižuje pocit hladu. Takže opět to může být ona jedna zdravá lžička po ránu, ale i jeho široké možnosti využití v kuchyni, té zdravé a dietní obzvlášť. 

9. Thajská kuchyně i české palačinky

Kokosový olej se nepřepaluje, a je proto ideální ke smažení i pečení. Nebojte se ho vyzkoušet všude, kde byste použili jiný jedlý olej či máslo. „Výborný je na smažení palačinek či lívanců, dále do buchet, koláčů i vánočního cukroví,“ radí Jiří Pantůček. Na kokosovém oleji se ale dá připravovat i maso, jedná se o charakteristickou ingredienci thajské kuchyně. 

10. Když kokos spojí síly s rakytníkem

Novinkou v kosmetických přírodních přípravcích je kokosový olej s rakytníkem. „Vzhledem k tomu, že účinky rakytníku jsou vázány na olej, nabízelo se aktivní látky těchto dvou bylin spojit do jednoho produktu,“ vysvětluje odborník na přírodní kosmetiku Jiří Pantůček ze společnosti. „Rakytníkový olej totiž skvělým způsobem rozšiřuje účinky kokosového oleje – podporuje normální funkci imunitního, srdečněcévního a trávicího systému.“ 

Zdroj: topvet.cz