Proč se u nás zabydlují?

Plísně se mohou objevit všude, kde je teplota mezi 5 až 40 °C a dostatečná vlhkost. Rizikovými místy jsou kuchyně, koupelny nebo třeba prádelny. Dále také nevytápěné místnosti (komory, spíže, záchody či šatny). Zdrojem plísně bývá i půda pokojových rostlin nebo napadené potraviny.

Nenápadní traviči

Plísně jsou mikroskopické houby, které mohou způsobovat zdravotní potíže především alergikům, astmatikům, malým dětem, starším lidem a osobám se slabší imunitou. Bývají příčinou astmatu, chronických onemocnění dýchacích cest a plic, alergických reakcí, kožních onemocnění nebo například bolestí hlavy.

Braňte se: Důkladně větrejte...

* Přes zimu větrejte krátce a intenzivně a během léta klidně i po celý den.
* Hlídejte teplotu a vlhkost. Pro lepší kontrolu si pořiďte teploměr i vlhkoměr a hlídejte teplotu a vlhkost ve své domácnosti.
* Odstraňte zdroje vlhkosti. Vzniku plísní můžete dále zabránit používáním digestoře nebo pokliček při vaření, odstraněním zvlhčovačů vzduchu, akvária nebo pokojových rostlin.
* Důležitý je pravidelný úklid za použití dezinfekčních prostředků a kontrola rizikových míst.

... a zatočte s ní!

* Zjistěte a odstraňte příčinu jejich vzniku.
* Zbavte se zdrojů vlhka nebo si pořiďte elektrický odvlhčovač vzduchu.
* Vzdušná vlhkost je daleko vyšší v nevytápěných místnostech než v těch vytápěných, proto zvyšte teplotu v místnosti.
* Nejjednodušším způsobem, jak se jich zbavit, je použít kvalitní dezinfekční přípravek. Místa napadená plísní postříkejte přípravkem proti plísni.
* Nechte plíseň zmizet. Místa neomývejte ani neškrábejte, tím jen víříte spory plísně a roznášíte ji dál. Postačí, když postříkáte místo přípravkem proti plísni a necháte zaschnout. Napadená místa pak otřete houbou nebo suchým hadrem.