1) Koukejte a nedechněte se

Při vstupu do prodejny se pořádně okolo sebe rozhlédněte. Je prodejna čistá? Nebo už při příchodu vidíte na podlaze fleky s chuchvalci prachu a v upatlaných regálech se povalují okoralé uzeniny? V tom případě vezměte nohy na ramena a jděte jinam. Zázemí totiž může být daleko horší... I vůně provozovny mnohé napoví. Měli byste cítit příjemnou vůni masa, žádné nevábné pachy zavánějící plísní, nebo silnou desinfekcí

2) Správná teplota a ruka v rukavičce

„Chlazené masné výrobky jsou velmi náchylné k znehodnocení a při jejich skladování je nutné dodržovat teplotu mezi 0 až 5 °C,“ radí Karel Hegner, vedoucí výroby rodinné firmy Steinex. Personál by neměl rozhodně sahat stejnou rukou na zboží a na peníze při placení. Běžně již prodavači používají rukavici.

3) Levné nemůže být kvalitní

Opravdu kvalitní masné výrobky se cenově téměř rovnají čistému masu. „Pokud kilogram vepřové kýty stojí okolo sto třiceti korun, nemůže být kilogram dobré šunky levnější. Zkrátka platí pravidlo, že čím vyšší obsah masa, tím méně náhražek, které je jinak nutné při výrobě masných výrobků použít,“ upozorňuje Karel Hegner. Nešetřete tedy na nesprávných místech.

4) Kvalitní nemusí znamenat »zdravé«

Pokud si pod pojmem zdravé představujete salám, ve kterém není špetka tuku, tak budete zklamáni. Takový vídeňský, debrecínský nebo spišský párek může obsahovat až 40 % tuku, lovecký salám až 50 %. Tuk je totiž podstatným nositelem chuti. Stejně tak salámy, na rozdíl od šunky nejvyšší jakosti, neobsahují zpravidla tolik masa.

5) Nakrájená kolečka napoví

Než přijdete v řeznictví na řadu, zkoukněte nákroje vystavených masných výrobků. Právě řez prozrazuje obsah tuku a svaloviny a strukturu mozaiky. Žlutá barva kousků tuku, nebo vepřového tučného masa nejčastěji ukazuje na nažluklý tuk, šedivý a zelený nádech signalizuje už hnilobu… Při nakrojení nesmí docházet k uvolňování tuku nebo vody. Pokud vidíte, že pod nakrájenou šunkou se na tácku shlukuje voda, nekupujte ji. Z nakrájených koleček uzenin také nesmí vypadávat prostředek.  

6) Dětské pro děti?

Nespoléhejte se slepě na různá označení »dětská«, »pro děti«, která výrobce deklaruje na obalu výrobků určených dětem. Neexistuje legislativní rámec, který by masové výrobky pro děti upravoval, proto se vyplatí číst pozorně etiketu. „Pokud bude výrobek s vysokým obsahem masa (více než 90 %), nízkým obsahem koření, soli (pod 2,5 %) a tuku (v rozmezí 3 až 5 %), tak není důvod se masovým výrobkům vyhýbat,“ upřesňuje Karel Hegner. Je dobré volit například šunku nejvyšší jakosti, nebo šunku výběrovou, které jsou ceněné pro svůj vysoký podíl čistých svalových bílkovin.

7) Balené či nebalené?

Ať už nakupujete masné výrobky nebalené, nebo balené, tak vždy kupujte množství, které brzy spotřebujete a nakupujte častěji. Nebalené nakrájené výrobky musí být prodány nejpozději do 24 hodin od nakrájení.