Šípky ukrývají spoustu účinných látek. Obsahují vysoký podíl vitaminu C, vitamin A a vitaminyskupiny B. Kromě nich také lykpen, antioxidant, který až o 45 % snižuje riziko rakoviny prostaty a o 48 % riziko srdečního infarktu! Jsou v nich také třísloviny a minerální látky, třeba horčík či draslík. 

Kdy sbírat?

V říjnu mají šípky největší obsah vitamínu C. Nesbíráme plody nedozrálé ani přešlé mrazem.

Jak skladovat?

Po nasbírání plody usušíme na suchém dobře větraném místě, zčernalé plody vyhodíme. Po usušení je můžeme rozdrtit a pak skladujeme v dobře uzavíratelných sklenicích na tmavém místě.

Tohle si ze šípku připravte:

Šípkový olej pro krásu

Hrst šípků rozmačkáme a ponoříme je do zahřátého panenského slunečnicového
oleje. Pak dobře uzavřeme ve skleněné nádobě a necháme v pokojové teplotě odstát tři dny. Pak scedíme. Olej působí proti stárnutí pleti.

Šípkový čaj

Jednu lžičku drcených plodů zalijeme jedním šálkem vroucí vody. Po deseti minutách přecedíme přes nekovové sítko nebo plátno, abychom zachovali co největší obsah vitaminu C.

Šípková marmeláda

Šípky rozpůlíme, vyčistíme a dobře propláchneme vodou. Dusíme v kastrolu doměkka. Uvařené šípky propasírujeme jemným sítkem. Protlak zvážíme (na 1 kg protlaku připadne 1 kg cukru), přidáme cukr a pomalu přivedeme k varu. Okořeníme hřebíčkem vaříme do zhoustnutí. Hotovým protlakem plníme malé skleničky. Hodí k přípravě omáček, na pečení cukroví, ale i ke zvěřině nebo na pečivo.