Po sprše mazat

Sprchujte se vlažnou vodou a používejte zvláčňující olej. Po dovolené se mažte mlékem po palování. „Později volte hutnější krémy. Vhodné jsou i přípravky s aloe vera nebo panthenolem, který regeneruje a působí do hloubky. Dokáže tak udržet pokožku snědou delší dobu,“ radí Petra Řehořková z Petra Clinic.

Další možností pro delší udržení opálení může být i výměna sprchového gelu za olej.

Vsaďte na masku

Přirozené opálení v obličeji si udržíte hydratační maskou. Vyrobte si třeba avokádovou. „To je bohaté na vitaminy A, B6, K, E, aminokyseliny, omega-3 mastné kyseliny a minerály. Není tedy divu, že tento zázrak přírody je hojně
využíván při omlazování a hydrataci,“ vysvětluje Řehořková.

Tip: Avokádová maska
Budete potřebovat: Půlku zralého avokáda, lžíci oleje z pšeničných klíčků, čerstvě vymačkanou šťávu z půlky limetky.
Postup: Rozmačkejte půlku avokáda na pastu, přidejte olej z pšeničných klíčků a limetkovou šťávu. Důkladně vše promíchejte. Naneste na obličej, krk a dekolt a nechte působit 10 – 15 minut. Pak opláchněte vlažnou vodou.

Nebojte se peelingu

Nebojte se, snědou pokožku si »nevydrhnete«. Jednou týdně použijte jemný peeling. Ten odstraní odumřelé buňky a opálení tak bude zářit a více vynikne.
Peelingem se zbavíte toho, co kůži brání přijímat nové živiny. A čím více výživy kůži dodáte, tím déle si udrží ten správný odstín.

Zavlažujte zevnitř

Velmi důležitý je také pitný režim. Bez vody kůže vysychá a pak ztrácí schopnost plnit své funkce – ochrannou vylučovací i estetickou. Proto denně vypijte minimálně 2 liltry neperlivé vody pokojové teploty.

Samoopalovací krém pomůže

Jakmile začne opálení blednout, použijte samoopalovací krém, který barvu zase zvýrazní. Krém nanášejte rovnoměrně po celém těle a nejlépe po peelingu.

Zapomeňte na solárko

Na první pohled by se solárium mohlo zdát jako dobrý nápad. „Umělé slunce sice hnědý odstín podpoří, ale UV záření v soláriu je mnohem intenzivnější, a proto pleť nadměrně vysušuje a způsobuje předčasné stárnutí.

Noste bílou

Trik nakonec je možná úsměvný, ale funkční. Bílá barva oblečení dodává
mnohem větší iluzi tmavé pleti. Takže stačí jen bílý top, tričko či svetřík a opálení vynikne.

Důležitá rada nakonec: Každý podzim si nechte preventivně zkontrolovat pihy
a znaménka na celém těle dermatologem. Prevence rakoviny kůže se jistě vyplatí.