Podle odborníků výskyt vší vrcholí vždy v desetiletých vlnách, a tedy letos. Mylnou představou je, že vši se vyskytují v prostředí, kde panují špatné hygienické podmínky. Není to pravda. „K přenosu vší dochází při těsném kontaktu s napadenou osobou, nejčastěji mezi příslušníky rodiny, mezi sourozenci, spolužáky ve škole,“ říká lékař Milan Kudyn. Přítomnost vší se projevuje úporným svěděním hlavy.

Dezinfikujte!

Vši dokážou přežít celý den bez potravy například na polštáři, čepici nebo hřebenu. Ve vaně je neutopíte. Při jejich likvidaci tak musíte myslet nejen na napadenou hlavu, ale také na dezinfekci věcí, jako je ložní prádlo, oblečení a podobně. To je nejlepší hodit do pračky a prát nejméně na 60 stupňů. U malých dětí nezapomeňte například i na autosedačku!

Stříhání není nutné

Dříve převládal názor, že dívkám, u kterých se vyskytly vši, je potřeba nekompromisně ostříhat vlasy. Odborníci se ale shodují, že takový radikální zákrok není třeba. Vši totiž budou šťastně žít i ve vlasech dlouhých 1 centimetr. Délka vlasů nemá na jejich výskyt vliv. Jedinou výhodou je, že odhalení a odvšivení je v kratších vlasech jednodušší. Dobrým pomocníkem při vyčesávání je speciální odvšivovací hřeben, který koupíte v lékárnách.

Sají krev

Veš dětská je bezkřídlý hmyz, který žije pouze ve vlasech lidí, nejčastěji dětí ve věku 6–15 let. Samička klade vajíčka, zvaná hnidy, která přilepuje pevným tmelem na vlasy, těsně u pokožky. Vši neskáčou, pohybují se pouze lezením z vlasů jednoho člověka do vlasů druhého.

Myslete na prevenci

Pěna ve spreji Repelent Predator působí preventivně proti vším, a předchází tak nákaze. Pro dosažení maximálního účinku se doporučuje doba působení 24 hodin. Ideální je použít ho před zahájením školního roku, kdy dítě bude opět v kolektivu.
Cena: 206 Kč

Myjte účinným šamponem

Přípravek Elimax® šampon díky účinnému faktoru LPF nejen zabíjí vši i hnidy, ale významně snižuje riziko opětovného napadení vlasů. Vytváří na nich ochrannou vrstvu s jemnou vůní, kterou vši nesnáší, ale která je pro člověka příjemná. Vlasy vydrží chránit před novým výskytem minimálně tři dny.
Cena: 259 Kč

Aby znovu nezaútočily

Speciální vlasová voda je přípravek, který vši a hnidy usmrcuje, a navíc chrání vlasy před opětovným napadením cizopasníky. Nanáší se na suché vlasy a pokožku hlavy a po 15 minutách se omyje běžným šamponem.
Cena: 259 Kč