Změna režimu

Nástup dítěte do první třídy se někdy přirovnává k nástupu dospělého do prvního zaměstnání. Školní prostředí je pro dítě nové, neví, jaké chování se od něj očekává. Pro prvňáčka se změní spousta věcí a denní režim by měl respektovat změněnou situaci dítěte.

Jídlo a pití

Školáci by měli jíst dostatečně a pravidelně. Vyhněte se přemíře cukru, tučným a mastným jídlům. Nástup do školy provází zvýšený stres, proto by neměly chybět vitaminy, čerstvé ovoce a zelenina. Důležité je také, aby děti dost pily.

Dostatek spánku

S nástupem do školy se zřejmě spánková potřeba vašeho prvňáčka na nějakou dobu zvýší. Mozek musí zpracovat hodně nových zážitků a podnětů, proto zkuste dítě posílat do postele o něco dřív, než když chodilo do školky.

Chystejte se večer

Určitě dítěti překontrolujte tašku, jestli má všechno na následující den připraveno. Nachystejte na ráno i oblečení, hádky o trička a svetříky mohou režim pořádně nabourat.

Správný ranní start

Vstávejte tak, abyste všechno v pohodě stihli, ranní spěch je živná půda pro hádky, z kterých může být citlivější dítě rozhozené po celý den.

Pravidelnost

Aby si prvňáček zvykl na změnu, bude pro něj jednodušší, když bude režim jeho dne pravidelný a předvídatelný. Když bude školák vědět, co se kdy asi bude dít, lépe se adaptuje na novou situaci.

Názor psychologa: PhDr. Miloslav Čedík

Děti si zaslouží, aby si na ně rodiče první den školy udělali čas, poskytli jim podporu a také s dětmi rozebrali zážitky. První školní den je stejně důležitý mezník jako třeba promoce.