Vepřová panenka v tramezzinu

Na 1 porci potřebujete:

2 ks tramezzina (italský chléb)

300 g vepřové panenky

hrubá sůl

Drcený pepř

olivový olej

1 červená paprika

Menší cuketa

mango

Postup:

Kus vepřové panenky očistíme a obalíme v drcené hrubé soli a pepři, lehce oklepeme a vložíme na rozpálený gril a opékáme ze všech stran. Poté panenku dopečeme na okraji grilu, kde je maximálně cca 90 °C. Jakmile grilovací jehla teploměru dosáhne 59 °C v jádru, stáhneme z grilu. V tento moment je maso krásně šťavnaté. Necháme odpočinout cca 3 minuty. Omotáme dvěma kousky tramezzina a lehce přimáčkneme. Opékáme prudce na grilu až chleba získá zlatavou barvu. Omyté suroviny nakrájíme - papriku na podélné proužky, mango bez slupky na půlměsíčky a cuketu na kolečka. Grilovací doba se odvíjí od tloušťky pokrájené zeleniny a ovoce a teploty grilu. 10 minut by však mělo postačit. Curry omáčku zakoupíte v obchodě. 

Autor: La Lorraine

Doporučení:

Tramezzino udrží šťávu, která má tendenci z masa unikat, pořádně proto zamáčkněte a uzavřete tramezzino ze všech stran. Pro lepší výsledný vizuální efekt rozřízněte vepřovou panenku našikmo.

Tortilla s grilovanou roštěnou, rukolou a parmazánem

Na 1 porci potřebujete:

1 ks větší tortilly

20 g rukoly

70 g grilovaného roštěnce

20 g červené a žluté papriky

20 g zakysané smetany

20 g parmazán

sůl a barevný pepř

Postup:

Roštěnou posypeme hrubou solí a hrubým mletým pepřem. Zprudka opečeme na rozpáleném grilu ze všech stran a poté pozvolna pečeme na okraji grilu, kde je maximálně cca 90 °C. Jakmile grilovací jehla teploměru dosáhne 59 °C v jádru, tak stáhneme z grilu. Tortilu na chvilku položíme na gril, jen aby se prohřála, pozor, ať ji nespálíte. Poté potřeme zakysanou smetanou spolu se strouhaným parmazánem. Poklademe rukolou a proužky čerstvé barevné papriky a zarolujeme. Doplníme ještě tradiční mexickou omáčku quacamolle či jinou salsou.

Autor: La Lorraine

Doporučení:

Člověk jí i očima. Proto by mělo i servírování jídla zvyšovat chuť. Překrojte tortilu na dvě poloviny, tak aby vynikla barevná náplň, a servírujete v různých pestrých hrnečcích.

Chuťovky z corbagety

Na 6 porcí potřebujete:

1 kornbagetu

100 g rajčat

80 g mozzarelly

100 g cukety

60 g česneku

30 g olivového oleje

Sůl, pepř

Postup:

Kornbagetu nakrájíme na silnější kolečka a opečeme na grilu. Stejným způsobem pracujeme i s rajčaty a cuketou – kolečka by měla mít stejnou velikost jako kolečka bagety. Omytou a osušenou zeleninu posolíme a popepříme a lehce zakápneme olivovým olejem před tím, než ji dáme grilovat. Oloupaný česnek ponoříme do teplého olivového oleje a necháme upéct. Olej nesmí být příliš rozžhavený, jinak hrozí zhořknutí. Po opečení vrstvíme na opečený plátek bagety grilovanou cuketu, mozarellu a rajče. Vše dozdobíme stroužkem pečeného česneku a propíchneme napichovátkem.

Doporučení:

Pro zvýraznění chuti můžeme ještě jednotlivé suroviny kápnout trochu bazalkového pesta, nebo přidat plátek parmazánu.

Tramezzino s mangem

Sladká tečka na závěr v podobě svěžího a jemného dezertu.

Na 1 porci potřebujete:

1/5 plátu tramezzina

100 g jablek

80 g manga

20 g másla

30 g cukru

5 g mleté skořice

jablko a snítka máty na ozdobu

Postup:

Jablka oloupeme a rozvaříme v hrnci spolu s oloupaným mangem a skořicí. Směs rozmixujeme na hladké pyré. Tím potřeme tramezzino a můžeme formovat do tvaru rolády nebo trojúhelníkového sendviče. Před pečením na kontaktním grilu potřeme pečivo kouskem másla, aby dezert získal křupavou kůrku.

Autor: La Lorraine

Doporučení:

Pyré můžeme vytvořit i z dalšího měkkého sezónního ovoce, jako jsou jahody, hrušky či borůvky.