Existuje mnoho druhů grilů, obecně ale představuje tento sortiment tři základní typy. Grily elektrické, plynové a na dřevěné uhlí. Liší se v mnoha ohledech, např. v délce přípravy na samotné grilování, možností regulace teploty i v tom, zda musíte grilovat pouze venku nebo si vychutnáte lahůdky z grilu i třeba v bytě.

KLASIKA NA DŘEVĚNÉ UHLÍ

Grilování na dřevěném uhlí stále patří mezi nejrozšířenější. Grily, které jej umožňují, jsou obvykle cenově dostupnější a nabízejí snadnou manipulaci. Navíc – ta vůně a chuť… Příprava na samotnou „akci“ je však časově náročnější, správně roztopit kousky dřevěného uhlí také vyžaduje určitou zkušenost a zručnost. Ta je třeba i při přípravě pokrmů, teplota se více či méně snadno reguluje pomocí vzduchových otvorů a je třeba odhadnout správný okamžik pro vložení surovin – maso se nesmí připalovat na rošt. Odkapávání tuku na rozpálené uhlí lze zamezit např. vložením hliníkového tácku na rozpálené uhlí.

VŠESTRANNÁ ELEKTRIKA

Charakteristickou vůni dřevěného uhlí si sice neužijete, elektrické grily ale nabízejí jiné výhody. Třeba právě možnost grilovat i jinde než na zahradě, tedy i v uzavřených prostorách, neboť při práci s nimi nevzniká nežádoucí kouř. Srdcem elektrického grilu je spirála, která by měla být dostatečně výkonná. Elektrické grily se pak těší oblibě díky rychlé přípravě, snadné regulaci teploty, sběrným miskám, které zachytí odkapávající tuk, ale také proto, že umožňují připravit množství různých pokrmů, třeba i fondue. Při volbě tohoto typu jen uvažujte, je-li v místě grilování dostupný zdroj elektřiny.

Autor: Shutterstock

S PLYNEN I NA CESTY

Nabídka plynových grilů je široká. Od cestovních až po rozměrné modely s více hořáky. Jejich základní výhodou je rychlá příprava, bezpečnost, čistý provoz a pohodlná regulace teploty. Jako nevýhoda může být vnímán fakt, že bez propanbutanové láhve neugrilujete nic doma, ani na cestách. Stejně jako v případě grilů na dřevěné uhlí, i zde je možnost pouze venkovního grilování.

Z RODINY PLYNOVÝCH GRILŮ

  • Lávový gril

Hořáky jsou opatřeny lávovými kameny, které  udržují teplo a fungují obdobně jako dřevěné uhlí, jejich porézní povrch ale vstřebává odkapávající tuk a zabraňuje

vzplanutí. Kameny je nutné vždy po použití nažhavit je na maximální teplotu, aby se vypálily nečistoty. Obvykle vydrží sezónu, začnou-li se drolit, je nutná výměna.

  • Kontaktní gril

U tohoto typu šíří teplo litinový grilovací rošt a litinová plotna (tál). Vyznačují se tím, že mají ohřevnou horní desku, která umožňuje připravit nejrůznější typy pokrmů.

  • RBS technologie

Staví na keramických hořácích rozmístěných po bocích grilovací vany. Nehrozí tak vzplanutí odkapávajících tuků. Nabízí také přesnější regulaci teploty, která je navíc rovnoměrně rozptýlená po celé grilovací ploše.