Označte ho

Mnoho majitelů už má psa čipovaného, to však nepomůže běžnému nálezci, který nevlastní čtečku čipů. Doplňte psí známku visačkou, kde bude číslo vašeho mobilního telefonu. Urychlíte tím identifikaci zvířete, a to i v případě, že psa najde městská policie.

Zůstaňte tam, kde se pes ztratil

Pokud pes ucítil zajímavou stopu nebo utekl za hárající fenkou, pravděpodobně se
vrátí zpět na místo, kde vás opustil. Pokud vás pes nenajde, bude se vracet
domů na vlastní pěst.

Pozor na nebezpečí

Pokud se pes ztratil v blízkosti frekventované komunikace, přesuňte se k ní. Nebezpečí na psa číhá i v lese – volně pobíhající psy mohou myslivci zastřelit. Pokud se pes ztratil v lese a nedaří se ho přivolat, pokuste se kontaktovat místní myslivecké sdružení s prosbou o pomoc.

Nechte tam kus sebe!

Zkuste na místě ztráty nechat část svého oblečení (bundu, mikinu) nebo deku z auta. Pes se může u »stopy« zdržovat. Na místo se co nejdřív vraťte.

Zavolejte operátora

Sdělte operátorovi číslo mikročipu svého psa (z identifikačního průkazu) a svůj aktuální telefon. Informaci o ztraceném zvířeti operátor zařadí do seznamu pohřešovaných zvířat a zveřejní také na webových stránkách NRMZ. Číslo na operátora je: 602 611 053.

Obvolejte psí útulky

Policie odváží odchycené psy do útulků v okolí jejich nálezu. Kontaktujte proto
městskou nebo obecní policii.

Vyvěste oznámení, nabídněte odměnu

Použijte také sociální sítě, často je to efektivní cesta k nalezení psa. Můžete také vypsat odměnu, zvýšíte tak pravděpodobnost, že se vám pes vrátí. Pamatujte však, že vypsanou odměnu jste nálezci povinni vyplatit. Ze zákona pak nálezce může uplatňovat nárok na nálezné a úhradu nezbytných nákladů spojených s péčí o nalezené zvíře. I když je uplatnění nálezného v případě pejska velmi neobvyklé a většina nálezců ho nepožaduje, měli byste s touto možností počítat.