Poznejte nepřítele

* Mol potravinový je dvakrát větší než mol šatní. Poznáte ho i podle tmavých skvrn na křídlech.

* Jeho stopy zjistíte snadno. Jemné pavučinky, které vidíte v mouce, koření, na čokoládě nebo v müsli, zaručeně signalizují přítomnost molů.

* Šíří se velice rychle. Můžete si je přinést z obchodu nebo k vám můžou připutovat stoupačkami.

4 preventivní kroky:

1) Nedělejte si zásoby

Zapomeňte na kupování potravin do zásoby. Stačí jeden pytlík mouky napadený moly a za pár dní budete muset vyhodit celý obsah špajzu. Moli se totiž množí velmi rychle.

2) Pravidelně uklízejte

Skříňky s potravinami gruntujte asi jednou měsíčně. Napadené jídlo okamžitě likvidujte.

3) Průběžně probírejte a vyhazujte prošlé potraviny

Napadené potraviny (jsou v nich bílí červíci nebo vlákna pavučinek) vyhoďte, dózy i skříňky důkladně vymyjte.

4) Investujte do nádobí

Nenechávejte mouku, rýži nebo kakao jen v papírových pytlících, které moly nezastaví. Přesypte je do kvalitních uzavíratelných dóz. 

S moly zatočí chemie

Stejně jako na mouchy zabírají mucholapky, na moly platí mololapky. Dají se běžně koupit v drogeriích a použití je velmi snadné. Stačí je nalepit na dvířka skříňky nebo špajzu a nechat moly, ať se přilepí.

Tip: Jistota z trouby

Mouku napadenou moly si můžeme přinést už z obchodu. Pokud chcete předejít nepříjemnému překvapení, prosijte ji na plech a dejte na chvíli do trouby vyhřáté na 90 °C. Tahle teplota by měla všechny zárodky spolehlivě zničit. Stejně funguje i mikrovlnná trouba.

Rady našich babiček:

* Zkuste koření

Před moly chrání i bobkový list nebo kuličky pepře strategicky rozmístěné přímo v dózách nebo skříňkách. Pomoci by měla i skořice, hřebíček, levandule, chmel nebo listí ořešáku.

* Utopte je v octu

Potravinoví moli milují jablečný ocet. Nastražte na ně tedy mističky s octem a nechte je, ať se utopí.

* Nabídněte jim pivo

Na místo, kde se moli vyskytují, postavte sklenici s pivem. Její hrdlo převažte obvazem a zajistěte gumičkou. Dovnitř se moli dostanou, ven už ne.

* Nalákejte je na víno

Nedopitou láhev s vínem nechte stát tam, kde máte s moly největší problém. Cestu zpět úzkým hrdlem najdou jen stěží, takže se ve víně utopí.

* Vsaďte na chmel

Sázkou na jistotu jsou podle rad našich babiček papírové pytlíky naplněné sušeným chmelem. Kromě chmelnic, kde dozrává až koncem prázdnin, je možné ho koupit v obchodech s bylinkami.