1. MALÉ SAMOZŘEJMOSTI

První krok představují samozřejmé úkony. Zhasínat v místnostech, kde nikdo nepobývá, nepřetápět, neohřívat nesmyslné množství vody na jeden šálek čaje, zavírat kohoutek při čištění zubů. Úsporné samozřejmosti zahrnují také zalévání květin např. vodou, která zbyla v rychlovarné konvici z předchozího dne a na záhony využívat vodu užitkovou. Možná se budete divit, kolik uspoříte těmito drobnostmi, budou-li pro vás přirozené.

2. ROZUMNÉ NÁKUPY

Denně používáme množství zařízení, která k provozu potřebují energii. Není nic jednoduššího než myslet na úspornost již při nákupu, ať už pračky, televizoru nebo bojleru. A týká se to i osvětlení nebo třeba vodovodních baterií… I když pořizovací náklady mohou být trochu vyšší, na uspořených energiích se vynaložené peníze vrátí. A dost často se z těchto důvodů vyplatí i vyměnit sice funkční, ale zastaralý spotřebič či zařízení.

Autor: Shutterstock

3. ZDÁNLIVÉ DETAILY

Je jich mnoho. Mezi ty často opomíjené patří např. tzv. standby režim – spotřeba energie u spotřebičů, které jsou vypnuté a (nebo) nevykonávají svou hlavní funkci. Týká se v podstatě všech přístrojů, které mají externí napájecí adaptér, dálkový ovladač, displej či nabíjejí baterie. Ideální je vypínat spotřebič či vytahovat jej ze zásuvky vždy, není-li používán. U zábavní elektroniky se uplatní zásuvková lišta s vypínačem, která umožní naráz vypnout všechny připojené přístroje. Tzv. kabely „Master-Slave“ pak umožní připojená zařízení(např. tiskárnu, monitor apod.) vypnout a zapnout spolu s hlavním spotřebičem (PC, televizor).

4. ÚSPORNÉ STAVĚNÍ

To je kapitola sama pro sebe. Nemusíte hned žít v nízkoenergetickém, pasivním či dokonce tzv. nulovém či plusovém domě, což jsou stavby s extrémně nízkou měrnou spotřebou tepla, v případě plusového domu dokonce stavba více energie vyrobí, než spotřebuje. Důležité je zejména u starších staveb zabránit úniku tepla, ať už prostou výměnou oken, tepelnou izolací zdiva či dalšími opatřeními. Má smysl platit pouze za teplo, které neuniká.

5. TECHNOLOGICKÉ VYCHYTÁVKY

Dnešku vládnou technologie. Sofistikované řídicí systémy už domácnost obstarají v mnoha ohledech za vás. A spoří i energii. Jen jeden náhodně vybraný příklad za všechny: váš dům je opatřený venkovními žaluziemi. Díky moderním motorům a slunečním a teplotním čidlům mohou pracovat v automatickém režimu, regulovat tak teplotu uvnitř domu a zamezit přehřívání – v létě ušetříte za provoz klimatizace. V chladnějším období naopak systém využije slunného okamžiku, aby interiér „přihřál“ a nebylo nutné zbytečně vytápět.

Autor: Archiv Anife Vyskočilové

"Jako správná žena doma hlídám i úspory. Značka pro mě není to hlavní, zajímá mě kvalita, výkon a spotřeba energie. Proto dávám přednost spotřebičům úsporným, těm „áčkovým“, říká Anife Vyskočilová - herečka, tanečnice a moderátorka.