Dělení odpadu z domácnosti dnes jednoznačně patří ke standardnímu chování civilizovaného člověka, děje se v podstatě automaticky. Nepředstavuje nijak náročné jednání – koše na tříděný odpad jsou běžnou součástí našich domovů, barevné kontejnery stojí na každém rohu. A opravdu to má smysl. Z „odpadních“ surovin se dají znovu vyrobit suroviny nové nebo rovnou hotové výrobky, což významně šetří dostupné přírodní zdroje. Konkrétně například 1 tuna vytříděného papíru dokáže uspořit až 2 tuny dřeva.

VŠE MÁ SVÉ MÍSTO

Problém v dnešních domácnostech nespočívá ani tak v tom, že by se netřídilo, ale ještě stále děláme v rozdělování odpadu chyby. Na ulicích ve městech a obcích jsou standardně k dispozici kontejnery na papír a lepenku, plasty, sklo, případně nápojové kartony a elektroodpad. Dále lze vytřídit bioodpad a do sběrných dvorů lze odvážet mj. odpad objemný (např. starý nábytek) a nebezpečný odpad. Za ten se považují baterie, akumulátory, nádoby od sprejů, chemikálie všeho druhu, léky a teploměry, zářivky a výbojky, chladničky a mrazáky a jiné vyřazené elektrické a elektronické spotřebiče. Ve sběrném dvoře se snadno zbavíte také kovů, suti či odpadu z údržby zeleně atd. Zkrátka téměř vše má své místo.

TOTO SEM NEPATŘÍ

Třídíme už automaticky, ale někdy děláme chyby, které naši snahu maří. Víte například, že do „papíru“ nepatří papírové kapesníky a ručníky, znečištěný papír, papírové pleny nebo papír voskový? Do kontejneru na sklo zase nesprávně vhazujeme zrcadla, keramiku a porcelán, nepatří sem ani drátěné sklo, autosklo, žárovky či lahvičky od léčiv. V „plastech“ by se podobně neměly objevit znečištěné plastové nádoby, guma, molitan, linoleum a rovněž nádoby od léků. Pokud třídíte bioodpad, vězte, že v něm nemají místo nedopalky cigaret, popel z kamen, zbytky pokrmů (omáček, pomazánek apod.), oleje či kosti. Neházejte sem ani pleny nebo sáček z vysavače, podobně jako smetky z ulice. Všechno, co z nějakého důvodu nelze do stávajících škatulek na tříděni umístit, končí ve směsném odpadu.

8 zajímavostí o recyklaci:

Domácí odpad podle výzkumů tvoří přibližně z 50 % bioodpad, z 15 % papír a po
10 % plast a sklo (zbytek je směs různých typů odpadů, stavební suť apod.).

V roce 2013 vytřídil každý Čech průměrně 39,7 kg odpadů (počítá se papír, plasty, sklo a nápojové kartony).

Celkově za rok každý z nás průměrně vyhodí až kolem 200 kg odpadů.

Odhady říkají, že aktivně třídí přibližně 70 % Čechů. V rámci Evropy jsme v tomto směru na předních místech.

V Česku je dnes k dispozici 241 000 barevných kontejnerů na třídění odpadu. Lidé mají ke kontejnerům stále blíž, průměrně 101 metrů. Před šesti lety to bylo 118 metrů.

Třídění není žádný výstřelek současnosti. První kontejnery na sklo se v České republice objevily už v 70. letech 20. století. Tři známé „základní“ barevné kontejnery jsou k dispozici již přes deset let.

Odhaduje se, že celkem 23 km2 přírody bylo v loňském roce zachráněno právě díky třídění odpadu.

Další odhad říká, že až 1 800 000 stromů nebylo zbytečně pokáceno právě proto, že se v roce 2013 vytřídilo více než 434 000 tun papíru!

Další zásady třídění najdete na www.ekobonus.cz.