1. Ať Ježíšek zazvoní se stmíváním

„Pokud vaši domácnost Ježíšek navštíví už kolem čtvrté hodiny odpoledne, uvidíte, jak vše proběhne dle vašich představ. Bude spoustu času na rozbalování dárků, na hraní si s nimi. Pokud jste příznivci štědrovečerních pohádek, i tu stihnete s časovou rezervou. Děti zažijí vše, co k Štědrému dni patří, a dokonce mohou jít i brzo spát.  A kousek krásného vánočního času bez dětí si užijete i vy s partnerem,“ doporučuje Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík.

2. Omezte množství dárků

Domluvte si v rodině množství dárků a jejich cenovou relaci. Pokud se scházíte v širším kruhu rodinném, nemusí přece dávat dárek každý každému. Pod stromečkem bude mít každý něco pro potěšení a místo běhání po obchodech budete mít víc času na obyčejnou procházku vánočním městem nebo krajinou.

3. Drobný dárek pod polštářek

Budou mít krásné štědrodenní probuzení a budou vědět, že ten den D opravdu začal.

4. Zapojte děti do příprav

Už máte od rána dost otázek tipu: »Kdy přijde Ježíšek?« Pomozte dětem jejich čekání zkrátit. Zaměstnejte je.  Děti to bude určitě bavit a vám hodně pomůžou. Podle věku přizpůsobujte zadané úkoly. A nebojte se, i pětileté děti vám mohou pomoci dělat řízky. „Možná bude na zemi trošku víc strouhanky a mouky, možná řízečky nebudou tak krásné, ale ten zážitek určitě stojí za to. A vaše nová rodinná tradice – společná příprava večeře – může být na světě. Opatrně na zadané úkoly. Chcete dětem udělat krásný den. A mytí koupelny či uklízení hraček v pokojíčku asi nebude ten správný úkol, který k Vánocům patří. Ale taková příprava štědrovečerního stolu, lepení obrázků s vánoční tematikou na okno, nazdobení talíře s cukrovím nebo výroba jmenovek na stůl, to už jsou prostě úkoly, které dítě bude dělat s láskou,“ radí Štěpánka Štrougalová.

5. Zapomenutý dárek

Zkuste tento tip aplikovat. Jeden dárek se na Štědrý den nějak nenajde a nerozbalí. Ale je tam tradičně každé ráno 25. prosince Jak je to možné? Je to prostě kouzelný čas. Když si děti na tuto tradici zvyknou, ráno po Štědrém večeru běží pod stromeček. A najdou tam dárek. Doporučujeme dárek, se kterým si děti dokážou delší dobu hrát. Puzzle, skládačky, hrady na stavění … A vy si aspoň můžete přispat.

6. Omezte focení

Zkuste to. Možná opravdu bude stačit deset fotek, ze kterých vyberete čtyři dobré. Pak si sedněte a jenom si užívejte skotačení, nadšení a výskotu dětí. Ta čistá dětská radost se vám dostane pod kůži. Časem bude jedna fotka stačit pro připomenutí. Za kamerou se to prožívat nedá.

7. Snídaně do postele

Dětem připravte na Štědrý den snídani do postele. A užívejte si ji společně dlouho a dlouho. Tím je jasně dáno najevo, že slavnostní den opravdu začíná.

8. Nemusí být vše dokonalé

Běžte se projít, zkontrolujte v nejbližším městě vánoční strom, skočte do parku či na běžky, doneste zvířátkům ke krmítku jídlo, popadněte brusle a jděte hledat led, vytáhněte všechny puzzle a pexesa, hrajte všechny možné hry… Zkrátka a dobře, buďte spolu! Společně prožité chvilky smíchu, lechtání, vaření a štědrovečerní přípravy si děti užijí nejvíc. Dětem je jedno, jestli je doma naklizeno, až se podlaha leskne, nebo jestli večeře bude mít pět chodů, chtějí být hlavně s vámi.