Alespoň třikrát týdně dává dětem ke svačině ovoce nebo zeleninu 60 % rodičů. Více na to dbají ženy (80 %), ale i víc než polovina mužů. Podle průzkumu patří k nejoblíbenější zelenině u dětí okurky (70 %), rajčata (61 %) a mrkev (48 %). Listový salát moc nemusí menší děti, ale naopak boduje u dětí ve věku 10 až 12 let.
Vitamíny posílí imunitu
„Nejvhodnější denní příjem ovoce a zeleniny jako prevence různých onemocnění je v množství pěti dávek. Ovoce a zelenina jsou zdrojem především vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Dvě ze tří porcí zeleniny mohou být tepelně upravené, např. zeleninový vývar, zelenina dušená, vařená v páře, nebo opatrně restovaná. Takto upravená zelenina je totiž lépe stravitelná. Předejdeme tak možným bolestem břicha a pocitům plného žaludku,“ vysvětluje Pavel Suchánek, výživový poradce Zdravé 5.Recept: Tvarohová pomazánka s řeřichou
- 250 g měkkého tvarohu
- 175 ml husté zakysané smetany
- 1 lžička mořské soli
- 4 lžičky šťávy z limetky
- 60 ml extra panenského olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 100 g vlašských ořechů (jemně strouhaných i nahrubo nasekaných)
- Větší hrst lístků řeřichy seté (nadrobno pokrájených)
Postup: Tvaroh, smetanu, sůl, limetkovou šťávu a olej vyšlehejte do krému. Porcelánovou mísu vytřete rozkrojeným stroužkem česneku. Do pomazánky malý kousek stroužku prolisujte. Krém promíchejte s ořechy a řeřichou. Dochuťte solí a limetkovou šťávou a nechte půl hodiny v ledničce. Hotovou pomazánku namažte na pečivo. Svačinku můžete dozdobit třeba plátky ředkviček, okurky, rajčat nebo papriky.
Zdroj www.smoulove.albert.cz/recepty