Z obrovské nabídky nejrůznějších vánočních služeb ale Češi nejvíc využívají možnost nechat si od odborníka zabít a vykuchat kapra. „Za vykuchání kapra vloni bylo ochotno připlatit si 28 % Čechů; většina by byla ochotná zaplatit mezi 21 a 50 Kč,“ říká Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit, která si nechala provést průzkum ochoty Čechů investovat do vánočních služeb.

Velmi oblíbené je mezi lidmi i objednávání Mikuláše, čerta a anděla. Zatímco dříve se v maskách vystřídali rodinní přátelé nebo sousedé, nyní je trendem si objednat profíky. Přitom nejde o levnou záležitost. Lidé jsou za pár minut s nebeskou trojicí ochotní zaplatit více než 200 korun. A to je přitom minimum, kolik tyhle služby můžou stát. „V některých městech se cena může vyšplhat až k tisícikoruně,“ konstatuje Kozub.

Gruntování zvládáme vlastními silami

Pořádně si vygruntovat před Vánocemi byt zatím většina Čechů zvládá sama. Úklid na najaté síle raději nechá pouhých 13 % lidí. „Na Západě je placení za úklid běžné; většina Čechů ale možnost najmout někoho na úklid stále odmítá. Je to totiž spojeno s určitým vpuštěním cizích lidí do svého soukromí,“ vysvětluje Kozub. Nejčastěji za předvánoční úklid platí obyvatelé Karlovarského (31 %) a Královéhradeckého kraje (27 %).

Pro vánoční cukroví míříme do obchodů

Pryč jsou časy, kdy se hospodyňky předháněly, která napeče více druhů vánočního cukroví. Více než třetina Čechů už dneska netrvá na tom, že si vlastnoručně napečou několik druhů domácího cukroví. „I tradiční vánoční pečivo Češi raději nakoupí u profesionálů,“ komentuje výsledky průzkumu Kozub. Podle něj to ale neznamená, že by lidé všechno kupovali v obchodech. „Mnozí mají dobré známé, kteří péci umí, nebo vědí, že jim šikovná sousedka připraví krabici poctivého cukroví, u kterého použila kvalitní suroviny,“ myslí si Kozub. Jako optimální cenu za napečení vánočního pečiva si přitom Češi nejčastěji představují 200-500 Kč. Každý pátý dotázaný pak je ochotný zaplatit více než 500 Kč.