Odborníci v rámci celé republiky zkoumali děti, které celoročně plavou. Výsledkem je zjištění, že rozhodně nejsou více nemocné než ty ostatní. Naopak: plavání upevňuje vztah s rodičem a bylo prokázáno, že prospívá správnému vývoji dítěte.

Plavání s miminkem upevňuje vztah s rodičem, děti se naučí snáze plavat, nemají strach z vody, jsou pozornější, mají posílenější svalstvo a zvětšuje se jim kapacita plic. Dochází u nich také k rychlejšímu pohybovému vývoji, mají lepší trávení a plavání v jakémkoliv dětském věku pak napomáhá k odstranění nedostatků a vad držení těla. Z aktuálních průzkumů navíc vyplývá, že plavající děti jsou třikrát méně nemocné než ty ostatní.

Jen 4,5 procenta

Přesto se mnoho rodičů plavání s dětmi obává – důvodem je strach z nachlazení a nemocí, a to především v zimě. „Z námi zkoumaných 201 dětí z celé České republiky, které se účastnily kojeneckého plavání, bylo onemocnění v souvislosti s návštěvou kurzu plavání potvrzeno lékařem v devíti případech, což tvoří 4,5 %,“ říká Eva Novotná z Jihočeské univerzity a dodává: „Díky zdravotnické dokumentaci jsme také zjistili, že pravidelný pobyt v bazénu nezvyšuje riziko výskytu opakovaných onemocnění dýchacích cest a kůže.“

5 zásad, aby dítě po plavání neonemocnělo

1. Vysoušení uší

Postačí vysušit zevní ucho krajem ručníku, u malých dětí vysušte jemnější látkovu plenou. V některých klubech se doporučuje z buničniny udělat smotek a ten velmi jemně vložit do ouška a nechat nasáknout vlhkost. Nutné to ale není.

2. Suché ponožky

„Někdy se stane, že dítě ještě omylem vběhne do převlékárny, kde je vlhko, a namočí si ponožky. Jít na tramvaj v mokrých ponožkách fakt není příjemné! „Mějte raději jedny ponožky či punčocháčky náhradní,“ doporučuje instruktorka plavání Štěpánka Štrougalová.

3. Aklimatizace po bazéně je nutná

Je nezbytně nutné, abyste po plavání minimálně 30 minut, v zimním období až 60 minut, pobyli v teplé místnosti.

4. Propocené tričko

Může se také stát, že vaše dítě se v herně tak rozdovádí, že bude mít zpocené tričko. Mějte náhradní, ať se při odchodu může převléknout.

5. Vysušení vlásků

„Soustřeďte se na dokonalé vysušení vlásků a samozřejmě nezapomeňte na čepici. I když dítěti vlásky vysušíte a nebude je mít mokré, mohou být stále vlhké. Nebo je naopak, po pobytu v herně, už může mít zpocené,“ varuje  Štrougalová.