Kaštanům by měli věnovat pozornost především ti, kdo trpí žilními problémy. Léčí arteriosklerózu, křečové žíly a hemoroidy, zlepšují prokrvení, posilují cévní stěny a pomáhají dokonce i při otocích a celulitidě.  V lékárně najdete jak alkoholové tinktury, tak krémy a masážní gely, určené k vnější aplikaci. Obsahované látky mají protizánětlivý účinek, zároveň zlepšují průchodnost cév a žil, posilují jejich stěny a zvyšují jejich elasticitu. Podzim bez kaštanů si neumíme představit, ale v Čechách se tento strom objevil poprvé až v 16. století.

Pro zdraví i pro krásu

Kaštanové tinktury, krémy a gely pomáhají ale také při revma a dně, kdy zlepšují prokrvení postiženého místa a působí protizánětlivě. Oblíbené jsou i k úlevě tzv. těžkých nohou, protože působí stimulačně na lymfatický systém. Při otocích se doporučuje masáž kaštanovým gelem. Ze stejného důvodu se doporučují k masážím a zábalům k odstraňování celulitidy, přičemž stimulují odplavování podkožních usazenin zlepšením toku lymfy a zároveň pokožku vypínají.

Jsou kaštany jedovaté?

V lidovém léčitelství se někdy poručuje vnitřní užití, ale kaštany opravdu jedovaté jsou. Obsahují jedovatý escin, který může při  předávkování způsobovat zvracení, křeče, kopřivku a v extrémním případě i narušení funkce některých orgánů, zejména ledvin a jater. Je možné pít čaj z květů jírovce, ale jeho chuť většinu lidí odradí. I v tomto případě je možné užívat tinkturu.

Tinktura z kaštanů

Budete potřebovat: 15 g kaštanů, 0,5 litru lihu
Postup: Jemně nastrouhané kaštany vsypeme do uzavíratelné láhve a zalijeme 0,5l lihu (nejlépe 50%, lze použít i slivovici). Za občasného protřepání necháme 3 týdny louhovat, poté přefiltrujeme a opět důkladně uzavřeme. Tato tinktura je vhodná zejména jako lokální mazání na klouby postižené revma a dnou.

Magické kaštany

O kaštanech se traduje, že nejen léčí, ale mají i kouzelnou moc. Ženy, které touží po otěhotnění, by měly nosit kaštan u sebe v kabelce, ti, kteří si přejí víc peněz, by zas plod jírovce měli nosit v kapse, nejlépe se stříbrnou mincí. Také před důležitou schůzkou anebo jednáním je dobré mít kaštan při sobě. Zbavuje stresu a dodá sebevědomí.

Více o kaštanech se dočtete ZDE