1. tip: Usušte je!

Snadný způsob, jak houby uchovat. Zvládne ho každý! Stačí mít na paměti, že houby se před sušením neomývají, ale jen pořádně očistí a nakrájí na tenké plátky. Ty se pak suší asi čtyři dny na vzdušném místě nebo v otevřené troubě o teplotě 50 °C po dobu 5 hodin. Pokud jste nadšení houbaři, vyplatí se vám sušička potravin, která sušení hub výrazně usnadní a zkrátí.

Pozor! Houby nikdy nesušte na plechu nebo na novinách. Přilepily by se a zčernaly by!

Tip: Sušení hub na niti

Houby můžete usušit i na niti. Do navlékání přitom můžete zapojit i děti. Budete potřebovat režnou nit a při navlékání nezapomeňte mezi jednotlivými plátky dělat uzlíky. Díky nim se houby nebudou posouvat a správně a rychle se usuší. Houby navlečené na niti zavěste nejlépe do průvanu.

Správně usušené houby poznáte podle toho, že chrastí. A kam s nimi? Plátěné pytlíčky sice vypadají dekorativně, ale jistotu před škůdci zaručí jen dobře uzavřené sklenice nebo dózy.

2. tip: Namelte je!

s
Autor: profimedia.cz
Rozlámaly se vám některé houbové plátky při sušení? Rozmixujte nebo nadrťte je na prášek. Ten smíchejte s mletým pepřem (chrání před škůdci) a používejte jako koření.

3. tip: Mrazák to jistí

Sázkou na jistotu je mražení. Rozhodně ale houby nesmíte do mrazáku nasypat za syrova. Nejenže by mohly zhořknout, ale mohly by se v nich množit i škodlivé toxiny. Před mražením je proto očistěte a nakrájejte na kousky. Pak máte několik možností. Můžete je jen krátce podusit na vodě, ale i na sádle nebo másle a dokonce stačí i spaření vroucí vodou. Pak stačí dát je do krabiček a strčit do mrazáku.

4. tip: Do sklenic s nimi!

Kdo by neznal houbičky naložené nakyselo! Ale Existují ale i další způsoby, jak tuhle dobrotu uchovat ve sklenicích.

5. tip: Prosolte je

Houby je totiž možné naložit i do starého známého konzervantu – do soli. Postup je jednoduchý. Houby nakrájíte, necháte oschnout a pak už jen pěchujete do sklenic. Každou vrstvu hub prosypete solí (na kilo hub je potřeba asi čtvrt kila soli). Poslední vrstva musí být sůl. Sklenice dobře zavřete a uložíte do chladu a tmy.

6. tip: Šup s nimi do sádla

s
Autor: profimedia.cz
Houbové škvarky v sádle jsou pochoutka, kterou stojí za to ochutnat. Jak na to? V hrnci nechte rozpustit sádlo a přidejte na kostky nakrájené houby (na množství sádla dvojnásobné množství hub). Nechte na mírném ohni dusit, dokud nejsou houby jako škvarky. Můžete opepřit a trochu okmínovat. Směs nalijte do vyhřátých a suchých sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

7. tip: Nechte je pustit šťávu

Do omáček, polévek, flíčků i sekané můžete použít houby ve vlastní šťávě. Jde to snadno. Houby nakrájíte na kostičky a v kastrolu dusíte s trochou kmínu ve vlastní šťávě. Nepřidáváte ani vodu, ani tuk. Vydušené houby (asi na třetinu objemu) plníte do nahřátých sklenic. Pozor! Neplňte až k víčku. Mezi houbami a víčkem by měla být mezera asi 1 centimetr. Sterilujte na 100° C asi 45 minut.

8. tip: Vražte je do udírny

Když už opravdu nevíte co s nimi, můžete zkusit uzení. Počítejte ale s tím, že vyuzené houby se nehodí k dlouhodobému uskladnění. Jsou spíš zajímavým zpestřením houbového jídelníčku. Jak na to? Předvařené (stačí 10 minut v osolené vodě) a okapané houby rozložte na síta, která vložte do udírny. Udí se vlažným kouřem 2 – 3 hodiny. Vyuzené houby výborně dochutí sekanou, rizoto nebo zeleninový salát.

Rychlé houbové recepty

Houbové olejovky

Potřebujete: 1 kg lišek, 1 kg hřibů, 0,4 l bílého vinného octa, svazek tymiánu, 1 snítku rozmarýny, 10 kuliček bílého pepře, sůl, 1,5 l sójového oleje

Postup: Vinný ocet svaříte s vodou, přidáte bylinky a koření, vložíte očištěné houby a vaříte asi 5 minut. Přecedíte, koření dáte stranou a houby necháte okapat a oschnout na utěrce. Vychladlé houby dáte do sklenice, přidáte povařené bylinky, které jste předtím vyndali z láku, a zalijete sójovým olejem. Necháte asi týden odležet.

Sladkokyselé houby

Potřebujete: 1 kg hub, 1/3 l vody, 1/6 l octa, 1 cibule, 2 kostky cukru, 10 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, zázvor, bobkový list, hořčičné semínko, sůl

Postup: Smícháte vodu a ocet, přidáte koření, cibuli nakrájíte na kolečka a vše necháte pět minut vařit. Hrnec odstavíte z plotny a nálev necháte alespoň přes noc odpočinout. Pak koření s cibulí scedíte. Houby očistíte, nakrájíte na stejně velké kousky, naskládáte do skleniček a zalijete čirým lákem. Zavíčkujete a asi 30 minut sterilujete při 100 °C.