Korálové ostrovy, opuštěné laguny, vysoké štíty a hluboké řeky, pryč od lidí a shonu? O tom možná rádi čteme, ale na dovolenou jedeme podle průzkumu serveru vykupto.cz do bezpečí.

Hlavně si odpočinout
Skoro třetina Čechů by si vybrala relax na pláži. Možná to není nejoriginálnější, ale je vidět, že chceme na dovolené hlavně odpočívat.
Strávit svou dovolenou snů poznáváním přírodních krás by si přála pětina Čechů. Za poznáváním památek by nejraději vyrazilo 17 % lidí. Necelá desetina Čechů pak sní o odpočinkové dovolené ve wellness zařízeních nebo lázních. Adrenalinové dovolené, expedice a vysokohorské treky si moc příznivců nezískaly a Češi po nich touží spíš výjimečně.

Zůstáváme on line
I když si chceme na dovolené odpočinout, odříznutí od světa být určitě nechceme. Přestože z hlediska náplně dovolené preferují Češi odpočinek, „rádiový klid“ je neláká. Chytrý telefon by si na svou vysněnou dovolenou vzalo 6 z 10 Čechů. Bez notebooku by se na ní obešlo sice více lidí, přes 40 % dotázaných by ho však stejně doma nenechalo. Češi nejen, že chtějí sledovat, co se děje, ale také chtějí posílat blízkým zprávy a fotografie a podělit se o zážitky z dovolené.

Raděj s rodinou
Pozitivní zprávou je, že to s našimi rodinnými vztahy není tak zlé. Svého partnera by chtělo mít po svém boku během dovolené snů 60 % Čechů. Pro 23 % z nich je pak nejhezčí vidina trávení dovolené se svými dětmi. 13 % dotázaných pak sní o dovolené v partě s kamarády. Naopak průzkum nepotvrdil, že by Češi měli zaječí úmysly. O dovolené s milenkou či milencem jich sní pouze 2 %.

Týden a dost
Jsme skromní, i když sníme, ukázali Češi při zodpovídání otázky na optimální délku své dovolené snů. 2/3 se jich totiž tvrdí, že jim i v případě, že nejsou ničím omezení, stačil jeden týden. 20 % lidí by pak chtělo vyrazit alespoň na 14 dní. Snít o dovolené na měsíc či dokonce déle se odvažují pouze 4 % dotázaných. Naopak téměř každý desátý Čech se vyjádřil tak, že by pro něj byla dostačující i dovolená na pouhých pár dní.