Pšeničná piva byla  v Čechách v 15.-17. století dokonce oblíbenější  než ležáky. Pravděpodobně proto, že pro pšeničná piva se převážně používalo svrchní kvašení, jež probíhá při vyšších teplotách, které vládnou po větší část roku. Důvodem jejich ústupu pak byla pravděpodobně vyšší cena pšenice.

Na výrobu Pšeničného piva se používá speciální druh kvasinek, které se používají při výrobě spodně kvašených ležáků. Speciální kmen kvasnic kvasí při vyšších teplotách a produkuje tak vyšší podíl aromatických látek (esterů a vyšších alkoholů). To dodává pivu nezaměnitelné aroma především po banánech, zralém ovoci a hřebíčku.

Pšeničné pivo se od klasických ležáků nelíší jenom použitou technologií, ale také surovinami. Pro výrobu spodně kvašených ležáků se převážně používá slad ječný, naproti tomu v pivech pšeničných je vysoký podíl (40-70 %) sladu pšeničného a přidává se také karamelový slad, díky kterému pivo získává svou charakteristickou chuť a barvu. Pšeničná piva se také výrazně méně chmelí, aby přílišná hořkost nenarušovala specifický charakter jejich chuti.

Pšenice je pivo s historií v českých zemích a každý by ji měl ochutnat pro její netradiční chuť, která se odlišuje od klasických ležáků, na které jsme tak zvyklí. Nastolte ve svém životě změnu a přejděte na Pšenici!