Proč jsou třešně zdravé?

Obsahují antioxidanty, které tělo chrání od škodlivých látek.  Vitamín C zase posiluje imunitu a draslík podporuje vylučování vody z těla. Třešně jsou i zdrojem jódu a vápníku. Pomáhají regulovat trávení a čistí ledviny. O třešních a višních se říká, že jsou zabijáci tuků, protože neutralizují tuky v těle.

Nepijte!

Třešně mají mírně projímavý účinek, rozhodně je nezapíjejte větším množstvím tekutin a už vůbec ne mlékem. Ovocné cukry začnou s tekutinou rychle kvasit.

Jak třešně uchovat!

Čerstvé vydrží v lednici pár dní. Nikdy je neukládejte blízko aromatických potravin, protože lehce přebírají pachy. Ideální je uzavřená miska.

Výborná třešňová zmrzlina

Jahodová zmrzlina
Autor: profimedia.cz
Na 1 porci potřebujete: 100 g třešní, 1 lžíci smetany nebo bílého jogurtu, 1 lžičku třtinového cukru, šťávu z limetky

Postup: Třešně vypeckuje a rozmixujeme na krém. Vmíchejte smetanu nebo bílý jogurt a pár kapek šťávy z limetky. Pak nalijte do tvořítka na nanuky a nechte v mrazicím boxu tuhnout alespoň 8 hodin. Tip: Zmrzlina bude krémovější, když nahradíte část třešní zralým banánem.

Rychlá bublanina

Třešňová bublanina
Autor: profimedia.cz
Potřebujete: 120 g polohrubé mouky + na vysypání pekáčku, 100 g cukru krupice, 1 vejce, lžičku kypřícího prášku do pečiva, 125 ml mléka, 60 ml oleje, máslo na vymazání pekáčku, hrst třešní, 2 lžičky hladké mouky

Postup: Všechny sypké ingredience spolu promíchejte.  Pak k nim přilijte vše tekuté a  umíchejte v těsto, které přelijete do vymazaného a vysypaného pekáčku.  Poklaďte na těsto rozpůlené vypeckované třešně a lehce poprašte hladkou moukou.  Pečte na 190°C asi 30 minut, až bude bublanina zlatavá na povrchu.

Jednoduchý třešňový džem

Třešňová marmeláda
Autor: profimedia.cz
Potřebujete: 1 kg vypeckovaných třešní, 150 ml vody, 30 dkg cukr krystal, šťávu z jednoho citronu, 1 balení směsi na želírování

Postup: V hrnci povařte omyté a nasekané třešně s cukrem vodou, přidejte želírovací směs a šťávu z citronu. Když směs začne asi po 15 minutách tuhnout, nechte ji ještě chvíli probublat a pak nalijte do čistých sklenic. Sklenice uzavřete vysterilizovanými víčky (vyvařenými v horké vodě) a nechte stát dnem vzhůru zhruba 10 minut.

Fotogalerie
3 fotografie