Domácí karamelky

Domácí karamelky
Autor: HERA
Potřebujete: 500 g krupicového cukru, 150 g rostlinného tuku na pečení, 300 ml smetany, 50 g sójové mouky, dle chuti skořice, badyán, lékořice

Postup: Cukr v hrnci utavte do světle hnědé barvy. Poté přidejte rostlinný tuk a rozmíchejte. Takto připravenou směs zaprašte sójovou moukou, lehce promíchejte, jako když děláte jíšku, a zalijte horkou smetanou. Nechte vařit cca 10 minut na mírnějším ohni, po uvaření přelijte směs přes kovové síto do kovové misky a šlehejte, dokud nebude vlažná. Proces můžete urychlit tak, že misku vložíte do studené vodní lázně. Je důležité vždy zalévat karamel vařící tekutinou za stálého míchání (smetanou či vodou) a vždy postupně, nikdy ne naráz, aby karamel nevylétl až ke stropu.

Vlažnou směs nalijte do plechu vyloženého pergamenem nebo silikonovou podložkou a nechte zatuhnout. Poté nakrájejte a zabalte do celofánu.

Zmrzlinová housenka

Zmrzlinová housenka
Autor: HERA
Potřebujete: tříbarevnou zmrzlinu dle vaší chuti, želé bonbony ve tvaru dlouhých žížal, cukrářské ozdoby, čerstvé ovoce

Postup: Z vaničky zmrzliny si od každé z příchutí připravte jeden kopeček. Ty dozdobte gumovými bonbony – zhruba v polovině překrojte každou žížalu a vytvořte z nich nohy a tykadla. Čokoládovým nebo karamelovým toppingem pak dokreslete oči, nos a pusu. Housenku můžete dozdobit čerstvým ovocem.

Dort s pestrobarevným želé

Dort s pestrobarevným želé
Autor: HERA
Potřebujete na korpus: 130 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 2 vejce, 125 g rostlinného tuku, 150 ml smetany, 1 lžička prášku do pečiva

Potřebujete na náplň: 2 plechovky kondenzovaného mléka, 4 příchutě želé bonbonů: třešeň, pomeranč, kiwi, citron, 4 lžíce moučkového cukru

Postup: Předehřejte troubu na 180° C a zpracujte rostlinný tuk s cukrem a vejci. Poté přidejte smetanu, mouku a lžičku prášku do pečiva. Vše pečlivě zpracujte do hladkého těsta. Hmotu nalijte do dortové formy a pečte cca 30 minut. Mezitím si připravte želé (použijte želatinové pláty nebo rozpusťte želé bonbony), nechte vychladnout a zatuhnout v lednici. Jednu mističku s nejméně barevným želé si odložte stranou. Až budou zbylé misky z želé zatuhlé, vyklepněte je a nakrájejte na malé kostičky. Ty pak naskládejte na korpus dortu. Z kondenzovaného mléka a cukru vyšlehejte pěnu. Tu zahustěte zbylým nejméně barevným želé, pečlivě promíchejte a nalijte na připravený korpus s želé kostičkami. Nakonec vložte do lednice, aby pěna na korpusu zatuhla.

Křupavé marshmallow

Křupavé marshmallow
Autor: HERA
Potřebujete: 50 g kompotovaných nasekaných třešní, 350 g rýžových křupek, případně burisonů, 125 g rostlinného tuku na pečení, 500 g bonbonů marshmallow, 2x 200 g rozpuštěné bílé čokolády na vaření, cukrářské papírové košíčky

Postup: Rozpusťte rostlinný tuk a přidejte bonbony marshmallow, míchejte, dokud se téměř nerozpustí. Do směsi přidejte rýžové křupky nebo burisony a třešně a vše pořádně promíchejte. Nachystejte si papírové košíčky, do kterých lžičkou vložte tuto směs. Mezitím si nechte rozpustit bílou čokoládu na vaření a pak lžičkou košíčky zalévejte. Rozložte košíky na plech a vložte ztuhnout do lednice, pak nakrájejte a vložte do cukrářských papírových košíčků.

Piškotová roláda s ovocem a šlehačkou

Piškotová roláda s ovocem a šlehačkou
Autor: HERA
Piškotový plát: 5 vajec XL, 6 lžic cukru krupice, 5 lžic hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 60 g řepkového oleje

Potřebujete na náplň: 400 ml smetany (30 % tuku), čerstvé ovoce (jahody, maliny)

Postup: Vejce vyšleháme s cukrem do tuhé pěny. Jakmile jsou našlehaná, pomocí metly rychle vmícháme olej. Přidáme prosetou mouku smíchanou s kypřícím práškem a rychle zamícháme. Těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem, rovnoměrně ho rozetřeme a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C. Piškotový plát pečeme 8-12 minut, aby byl z obou stran dozlatova. Po upečení položíme na horký plát mokrou utěrku a necháme ho vychladnout. Pak potřeme ušlehanou smetanou, posypeme nakrájeným ovocem a pomocí utěrky ho podélně srolujeme. Roládu zabalíme do potravinové fólie a dáme ji dobře vychladit.

Fotogalerie
5 fotografií