O tom, zde je něco zdravějšího než to druhé, rozhoduje složení výrobku.  „To, zda je potravina bio nebo ne o našem zdraví nerozhoduje. Skutečný vliv na naše zdraví má množství a zastoupení tuků, množství přidaného cukru a soli v našem jídelníčku. Při nákupu potravin proto sledujte výživové hodnoty na obalech,“ radí dietoložka Karolína Hlavatá, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.

Co jsou BIO potraviny?

Jsou produktem ekologického zemědělství, které se chová šetrným způsobem ke zvířatům, půdě, rostlinám i přírodě. Bio potraviny byly vypěstovány bez použití pesticidů, umělých hnojiv a geneticky modifikovaných organismů. Při chovu zvířat je nezbytný pravidelný přístup na pastvu, krmení organickými potravinami a omezení používání antibiotik či růstových hormonů.

Proč jsou bio potraviny dražší?

Právě z výše zmíněných důvodů – produkce je finančně nákladná. Vypěstovat plodiny bez využití chemických hnojiv a pesticidů je časově náročnější a tím pádem také nákladnější.

A jsou opravdu zdravější?

Vždycky tomu tak není! „Podíváme-li se třeba na kečup bio a nebio, je paradoxem to, že ten nebio nám vyšel surovinově o něco lépe. Má větší podíl rajčat a dokonce nemá přidávaná zahušťovadla," uvedl výživový specialista Petr Havlíček.

Další příklad uvádí i Karolína Hlavatá: „Bio sušenky, stejně jako bio slanina mají stejnou výživovou hodnotu jako konvenční sušenky a slanina, a tak by se k nim také mělo přistupovat. Pro naše zdraví není vhodné těchto potravin konzumovat příliš – bez ohledu na to, zda jsou bio nebo ne.“ Logo »vím, co jím« pomůže s výběrem nutričně hodnotných potravin, protože zaručuje, že výrobek prošel přísnou laboratorní analýzou a obsahuje minimální množství rizikových živin jako je: přidaný cukr, sůl, nasycené tuky atd.

Jak se vyznat v biopotavinách se dozvíte ve videu

Jak poznám, že kupuji bioprodukt?

Pouhým okem to nepoznáte nijak. Takže musíte prodejci buď důvěřovat, nebo si od něj vyžádat certifikaci o bioprodukci. V Česku musí být každá biopotravina opatřena kódem na obalu kódem organizace, která provedla kontrolu. Podle kódu si pak můžete dohledat, za výrobek skutečně prošel kontrolou.

V České republice v současné době biopotraviny kontrolují tři organizace, jejichž kódy se na biopotravinách objevují:

* ABCert AG, kód na obalu: CZ-BIO-002   

* BIOKONT CZ, kód na obalu: CZ-BIO-003

* KEZ, o.p.s., kód na obalu: CZ-BIO-001

Na pultech našich obchodů můžete nalézt i celou řadu výrobků, které nenesou ani značku tzv. biozebry, ani kód některé z tuzemských organizací ani evropské logo. Je tomu proto, že v celé EU platí totožná pravidla pro ekologické zemědělství, takže výrobek zkontrolovaný v každé z členských zemí je u nás akceptován.

Fotogalerie
3 fotografie