Opilá vejce

Opilá vejce
Autor: Hera, Korunní cukr
Na 6 ks potřebujete: 200 g bílé čokolády, 50 g tmavé čokolády Na náplň: 250 ml mléka, 60 g kukuřičného škrobu,  80 g krupicového cukru, 1 vanilkový lusk, 200 g rostlinného tuku, 80 ml vaječného likéru

Postup: Do silikonové formy vlijeme rozpuštěnou čokoládu a po vychlazení pomocí kartáčku nastříkáme tmavou čokoládou skvrnky. Mléko přivedeme k varu společně s cukrem a vanilkou, poté přidáme škrob a dobře provaříme. Sundáme z tepla a šleháme do studena. Po vychlazení všleháme tuk.

Hotový krém nastříkáme pomocí sáčku do čokoládové skořepiny. Střed skořepiny necháme volný pro  náplň - vaječný likér. Nemáme-li formu silikonovou formu, můžeme si pomoci vařečkou nebo naběračkou obalenou folií.

Velikonoční lízátka

Velikonoční lízátka
Autor: Hera, Korunní cukr
Potřebujeme: 200 g smetany na šlehání, 300 g kvalitní hořké čokolády, 50 g rostlinného tuku , 10 ml pomerančového likéru

Postup: V zahřáté smetaně rozpustíme čokoládu. Do vlažné hmoty poté zašleháme tuk a dáme vychladit. Z vychlazené hmoty ručně vytvarujeme kuličky, které napícháme na nanuková dřívka a dáme dobře vychladit.

Na vodní lázni si rozpustíme 200 g bílé čokolády a 50 g rostlinného tuku. Do této polevy pak namáčíme připravené kuličky na dřívku. Důležité je čokoládu při rozpouštění nepřehřát - měla by být vlažná. Hotová lízátka dozdobíme do podoby kuřátek.

Muffinové košíčky

Muffinové košíčky
Autor: Hera, Korunní cukr
Na muffiny potřebujeme: 4 vejce, 250 g rostlinného tuku  na pečení, 200 g krupicového cukru, 300 g hladké mouky, 1 pytlík kypřícího prášku, 200 g čokolády nasekané na kousky

Postup: Rostlinný tuk společně s cukrem a vejci utřeme do hladké pěny. Přidáme mouku spojenou s kypřícím práškem. Nakonec vmícháme kousky čokolády. Naplníme formy na muffiny nebo papírové košíky a pečeme na 180° C asi 35 minut. Hotové muffiny poté dozdobíme čokoládovým krémem.

Na krém: 200 g čokolády, 200 g smetany, 100 g rostlinného tuku

Postup: Rozpustíme čokoládu společně se smetanou a necháme do druhého dne vychladnout v pokojové teplotě. Přidáme tuk a vyšleháme hladký krém, který pomocí sáčku nastříkáme na upečené muffiny do tvaru proutí. Ucha košíků si připravíme předem z obarvené marcipánové hmoty, kterou stočíme do podoby a velikosti odpovídající muffinům a necháme důkladně vyschnout. Hotové košíčky dozdobíme čerstvým ovocem dle libosti.

Babiččin mazanec

Babiččin mazanec
Autor: Hera, Korunní cukr
Potřebujeme: 500 g hladké mouky, 350 g mléka, 150 g cukru, 100 g másla, 100 g rozinek, 2 vejce, 7 g soli, 1 balíček droždí, citronová kůra, mandle a moučkový cukr.

Postup: Droždí rozdrobíme, zasypeme troškou cukru a opatrně zalijeme trochou vody. Necháme na teplém místě vyběhnout a v míse smícháme s ostatními přísadami. Důkladně prohněteme a vytvoříme vláčné těsto. Vyklopíme ho na vymazaný a pomoučněný plech, zdobíme mandlemi, uprostřed uděláme nožem malý křížek a dáme na teplé místo vykynout asi na půl hodiny. Potom pečeme cca 30 - 40 minut při teplotě 200 °C.

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek
Autor: profimedia.cz
Potřebujeme: 2 celá vejce, 10 dkg cukru, 8 dkg másla, 18 dkg polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, vanilkový cukr, citronová kůra, rozinky na ozdobu, Korunní cukr moučka na pocukrování

Postup: Žloutky oddělíme od bílků a třeme je s cukrem a máslem asi čtvrt hodiny. Pak přidáme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva, vanilkový cukr, citronovou kůru a nakonec sníh ze dvou bílků. Připravené těsto dáme do dobře vymazané formy. Pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut při 180 °C.

Kynuté koláčky

Kynuté koláčky
Autor: Hera, Korunní cukr
Potřebujeme: 50 dkg hladké mouky, 1 balíček sušeného droždí, 5 dkg Korunního cukru hnědého, 250 ml vlažného mléka, 1 balíček vanilkového cukru, 2 vejce, 1 žloutek, 1 lžíce mléka

Postup: Mouku prosijeme do mísy a důkladně promícháme s droždím. Přidáme hnědý cukr, mléko a vanilkový cukr a zpracujeme elektrickým ručním hnětačem, hněteme asi 5 minut nejprve na nejnižší a pak na nejvyšší rychlost. Těsto necháme na teplém místě kynout tak dlouho, dokud dvojnásobně nezvětší svůj objem. Z těsta vytváříme pomocí lžíce malé koláčky s důlkem uprostřed. Mezitím si rozkvedláme 1 žloutek s 1 lžící mléka a prohlubeň touto směsí potřeme a naplníme povidly, marmeládou nebo některou z níže uvedených náplní. Koláčky necháme ještě trochu vykynout, okraje potřeme směsí žloutku a mléka a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při teplotě 175° - 200° C cca 35 min.

Fotogalerie
7 fotografií