Tato děsivá fakta vyplývají z dat Českého statistického úřadu za rok 2012. Zatímco v severských zemích, Nizozemsku nebo Francii žije v takzvaném »mama hotelu« maximálně 20 % mladých, u nás je to téměř polovina! Nejvíc šokující na tom ale je, že více než 50 % z nich má trvalé zaměstnání, tedy i stálý příjem. Vlastní bydlení by si tak nejspíš dovolit mohli, v čem je tedy zakopaný pes?

„Výrazně se posouvá hranice zakládání rodiny, kluci dnes ve 25 letech nejsou ještě hotoví muži a netouží, na rozdíl od vrstevnic, po trvalém vztahu,“ říká psycholožka Jana Březinová, která se v praxi zabývá především rodinnými vztahy.

Zoufalé třicítky bez chlapa

Zatímco psychologové mají plné ordinace žen, které před třicítkou cítí frustraci z toho, že není s kým založit rodinu, muži si s podobnými starostmi hlavu nelámou. Na co samostatnost, na co zodpovědnost, když doma u maminky je tak dobře?

„Kromě toho, že muži mezi 25 a 29 lety se opravdu ještě nechtějí, až na výjimky, vázat, vidím hlavní problém i ve složitější ekonomické situaci dnešních mladých lidí,“ vysvětluje Březinová a dodává: „Chybí tu podpora mladých párů s dětmi, roli hrají i vysoké výdaje na bydlení ve větších městech, uvázání hypotékou a dluhy na několik let a podobně.“

»Mamánci« musí mít pravidla

Je tedy tahle situace, kdy dospělí Češi žijí vesele u rodičů a nechávají si prát, vařit a obskakovat se milující maminkou, normální? Podle psychologů ano, za předpokladu, že jsou jasně nastavená pravidla. »Mamánci« by se prý měli aktivně podílet na chodu domácnosti, a to jak finančně, tak prostřednictvím domácích prací. Jinak je možné, že se takový muž buď vůbec neožení, případně to s ním jeho budoucí manželka bude mít hodně těžké. „Pokud dnešní muži, žijící u svých rodičů, nezískají pocit odpovědnosti, nebudou vědět, že existují složenky a další nezbytné náklady na domácnost, pak hrozí, že zůstanou navždy přerostlým dítětem a vlastně se nikdy neosamostatní,“ myslí si psycholožka Březinová.

Pokud i vy máte synáčka stále doma, možná je na čase zamyslet se, jestli pro jeho budoucí život není lepší nechat ho vylétnout z hnízda - a klidně ho trochu popostrčit. Jinak budou ordinace psychologů dál přeplněné nejen zoufalými ženami, které nemůžou sehnat potencionální otce svých dětí, ale nakonec i manželkami, které se kromě malých ratolestí budou muset starat i o jedno poněkud přerostlé dítě...

Fotogalerie
1 fotografie