1. Jaké má složení?

Na prvním místě sledujte složení výrobku a jeho výživové hodnoty. Kupujte uzeniny s co nejvyšším podílem masa (uvádí se taky jako % čisté svaloviny). Pozor, zkratka SOM znamená strojně oddělené maso, takzvaný separát! Jak ale postupovat u řezníka, kde obaly u uzenin chybí? „Každá prodejna má povinnost shromažďovat originální obal výrobku, kde je uvedeno složení, trvanlivost i původ,“ říká Hana Svobodová, dozorce kvality centrálního skladu prodejen Náš Grunt.

2. Vybírejte po čichu

Chystáte se koupit na víkend klobásy na gril? Pak se pro ně vydejte až v pátek, uzeniny by se totiž měly spotřebovat ideálně do 24 hodin. Nestyďte se požádat o malou ochutnávku. „Jedině tak zákazník pozná, co skutečně kupuje. Doporučuji, aby si ke klobásce přivoněl a pak ji lehce zmáčkl – tak zjistí, zda je měkká a šťavnatá, nebo naopak sušší,“ říká Hana Svobodová.

3. Pozor na »éčka« a tuk!

Přídatné látky, takzvaná éčka, zajišťují trvanlivost, barvu a chuť, takže zcela bez nich by to nešlo. Například solicí směsi jsou důležité, aby zlikvidovaly obsah nežádoucích bakterií v mase. Vybrat si ale můžete takové uzeniny, které budou mít podíl těchto látek minimální, ideálně s 2 %. Pokud je obsah soli v masných výrobcích do 2,5 %, výrobce podle zákona nemusí na obalu množství soli uvádět. Sledujte i tabulku nutričního složení – výrobky s přemírou cukru, soli, nasycených a transmastných kyselin raději nechte v regále. „I uzeniny můžou být zdravé, v našich prodejnách třeba koupíte bezlepkové klobásy, které neobsahují škrob ani mouku,“ uvádí Svobodová.

Bylinkové, vinné, křenové...

Co mají Češi nejraději? „Velký zájem je o sezonní uzeniny od českých lokálních dodavatelů. Oblíbené jsou například bylinkové nebo vinné klobásy na gril, křenové párky, mleté maso na hamburgery, ale i slanina. Rodiče zase kupují pro děti speciální párky s vysokým obsahem masa,“ říká prodejce Martin Bubeník.

Odbornice: Uzeniny s mírou!

Masné výrobky obsahují hodně soli, živočišných tuků a tím pádem i cholesterolu. „Pokud je ale jídelníček pestrý, zaručuje vyvážený příjem vitamínů a minerálních látek, není důvod si kalitní uzeniny zcela odpírat," říká dietoložka Karolína Hlavatá z iniciativy Vím, co jím. Ke klobáskám si proto dejte vždy i proci zeleninového salátu a třeba žitný celozrnný chléb.