1. Dobrý design pro každého

Lidé ze Skandinávie se vždy snaží najít rovnováhu mezi kvalitou, šetrným zpracováním s důrazem na tradiční postupy a přijatelnou cenou.

2. Jednoduchost

Snad všechny věci, které pocházejí z nordických zemí vynikají svojí jednoduchostí a sofistikovaností. Žádná přehnaná zdobnost, jen čistý a nadčasový minimalismus.

3. Krása a praktičnost

Není snad praktičtějších národů než těch ze severských zemí. Skandinávský design je důkazem, že věci mohou být krásné i navzdory funkčnosti. Příkladem jsou populární vinylové koberce. Ty jsou tkány tradičními způsoby, mají nádherné vzory a přitom jsou nesmírně praktické díky nenáročné údržbě.

Tradiční motiv břízy na polštářích od švédské designérky Elisabeth Dunker, která vlastní značku Fine Little Day.
Autor: www.selbrekka.cz

4. Úcta k přírodě

Skandinávci chovají naprostou úctu k přírodě. Vždy se snaží šetrně a rozumě využívat zdroje, které jim okolní krajina nabízí. Proto v jejich tvorbě základními materiály jsou dřevo, kůže, len, kov, hlína, žula, kožešiny a vlna. Většinou jsou tyto materiály zpracovávány ve své přirozené barevnosti. Příroda je také inspirací pro nábytek, moderní bytové doplňky a textil. Obzvlášť oblíbená je finská bříza. V kombinaci s melaminem se z ní vyrábí tácy, podložky, nábytek a další doplňky. Břízový dekor se také často objevuje na prostírání, polštářích či nástěnných tapetách.

5. Pro život

Severský design má jednu hlavní úlohu – aby byl pro život. Jeho hlavním úkolem je zpříjemnění života. Do domácnosti by měl vnést teplo a útulnost, zkrátka to čemu Dánové říkají hygge.

Krásné a funkční. Takové jsou vinylové koberce, které Švédi milují.
Autor: www.selbrekka.cz

6.Rodinné firmy

Věděli jste, že jádrem skandinávského designu jsou malé rodinné podniky? Tyto rodinné firmy dodržují tradiční manufakturní postupy a zakládají si na ručním zpracování. Příkladem je firma Flensted Mobiles, která po několik desetiletí vyrábí jemné kinetické dekorace.

7. Arne Jacobsen, Alvar Aalto, Hans Wegner

Velikáni, díky nimž se jednoduchý nábytek z přírodních materiálů rozšířil do celého světa a stal se tak nepostradatelnou součástí moderních domácností.