Co můžete, vyperte

Jednoduché, nevyhnutelné. Oblečení by mělo putovat rovnou do pračky, protože odhozené se stane nevítaným „osvěžovačem vzduchu“ a bude vám atmosféru hostince připomínat minimálně do rána. Zrovna tak jsou na tom ovšem vlasy. Cigaretový kouř jsou pevné částečky rozptýlené v plynu a o jejich odstranění jde především.

Co nejde vyprat, vyluxujte

Právě kvůli pevným částečkám, obsaženým v kouři je dobré oblečení, které nelze vyprat, aspoň vyluxovat a nechat ho vyvětrat na chladném místě, ideální i vymrznout, ale tomu letošní zima zrovna nepřeje.

Přírodní pohlcovače pachu

Pokud máte dojem, že i přes luxování vaše šatstvo vydává nelibý pach, můžete požít některé z přírodních pohlcovačů pachu. Osvědčují se například slupky z citrusů, mísa s octem, použít se dá i mletá káva, jedlá soda, nebo dřevěné uhlí nasypané do mísy.  Posypat přímo oblečení ovšem není dobrý nápad, káva nechává skvrny a soda by mohla s látkou reagovat.

Hledejte pomoc u odborníků

Když je nejhůř, sáhněte po osvědčených výrobcích:

*Zaručeně funguje například Deotex, pohlcovač pachů. Hodí se na oděvy a bytový textil Složka antitabac likviduje zápach tabákového kouře, a můžete si ho pořídit v několika variantách, 500 ml za 149 kč.

*Pro ty, kteří chtějí oblečení i navonět, je tu Parfum Air&Textiles, třeba s vůní »sweet musk«, 250 ml za 99 Kč.

*Zanícení ekologové zvolí Likvidátor pachu, který obsahuje jen vodu a esenciální oleje, 100 ml za 89 Kč.