Obrovský vliv knížek na rozvoj osobnosti i studijní úspěchy dětí dokázaly nezávisle na sobě dva různé průzkumy. První z nich dělala společnost Scio. A podle ní je jasně dosahují děti, kterým rodiče v předškolním věku čtou, lepších výsledků ve čtenářské gramotnosti. A s každou knihou pak roste jejich schopnost řešit problémy, umí lépe komunikovat i úspěšněji řešit problémy.

Ale pozor! Čtení musí vaše potomky bavit. Děti, které si čtou pro radost, pak mají podle výzkumů mezi 10 a 16 lety lepší výsledky v matematice a umí lépe zacházet se slovy než jejich vrstevníci.

Knížky miluje každé druhé dítě

Máte pocit, že děti jen sedí u televize nebo surfují na internetu? Není to tak! Sedmdesát procent dětí mezi 9 a 14 lety totiž měsíčně přečte aspoň jednu knížku! A každé druhé pak čte hlavně proto, že je to zábava. Zjistil to průzkum Národní knihovny. Podle něj sice čtou více dívky, ale ani kluci nezůstávají moc pozadu. Liší se ale jejich výběr oblíbeného čtiva. Mezi kuky frčí dobrodružné knížky a komiksy, holčičky zase tíhnou k pohádkám a zvířatům.

Oba průzkumy se ale shodly na jednom: To, jestli děti mají ke knížkám vztah, ovlivní především jejich rodina. Kde nečtou rodiče, nečtou ani děti. A tuhle nevýhodu si pak s sebou dítě ponese celý život!

Nechte dítě číst, co chce!

Rodiče a učitelé! Nenuťte dětem svůj literární vkus a nechte je vybrat, co chtějí číst. Vezměte je třeba do knihovny a nechte si poradit od knihovnic. Možná ani netušíte, že mezi dětmi sice nejvíc letí už tradičně Harry Potter, ale na paty mu šlapou Deníky malého poseroutky a Stmívání.  Přitom aby dítě získalo ke čtení ten správný vztah, potřebuje také dostat do ruky tu správnou knížku ve správný čas.

Fotogalerie
1 fotografie