I když se podle průzkumu REFLEX pozice vysokoškoláků mezi lety 2006 a 2013 zhoršila, pořád nejčastěji pracují jako specialisté nebo odborní pracovníci, tedy hned na druhém či třetím nejvyšším kvalifikačním stupni. „Obecně je nezaměstnanost vysokoškoláků velmi nízká, i když u některých škol a konkrétních oborů jsou to poměrně vysoká čísla, jde hlavně o absolventy lesnických a zemědělských fakult,“ říká Tomáš Fořtek z agentury Eduin.

Nejlépe si na pracovním trhu vedou medici a právníci, kteří si práci najdou průměrně za 1,7 měsíce od ukončení studia. Po nich to jsou absolventi oboru pedagogika, učitelství a sport (2,04 měsíce) a následují technici (2,26 měsíce).

Ještě nemáte jasno? Poradíme, jak na to!

* Jestli zatím nemáte jasnou představu o tom, co byste chtěli studovat, začněte tím, že si sepíšete předměty, které vás baví a ze kterých máte dobrý prospěch. Podle nich vybírejte studijní obory. Nemá smysl hlásit se na ekonomii, pokud z duše nenávidíte matematiku, jen proto, že ekonomové mají vysoké platy.

* Pokud nevíte, na jaký obor se přihlásit, a chcete se teď soustředit na učení na maturitu, nevadí. Soukromé vysoké školy ( v Česku jich je 44)  přijímají přihlášky i během letních prázdnin, někdy i do konce září. Počítejte ale s desítkami tisíc školného za rok.

* Od věci není ani studium na krajských univerzitách. Třeba zlínská univerzita je jednou z regionálních univerzit, která si nehraje na nic jiného - připravuje absolventy především pro zaměstnavatele v regionu a snaží se reagovat na změny, k nimž na regionálním pracovním trhu dochází.

* Projděte si webové servery, které vám o školách podají základní informace a rovnou vás odkážou na jejich stránky, například:

www.infoabsolvent.cz

www.vysokeskoly.cz

www.vyssiodborneskoly.com

www.kampomaturite.cz

* Využijte dny otevřených dveří na vybrané fakultě. Dozvíte se nejvíc informací o přijímacím řízení, prohlédnete si prostory školy, můžete zjistit hodně o vyučujících a také o studentech. Prostě zjistíte, do čeho jdete. Seznam těchto dnů na veřejných školách najdete třeba na www.vysokeksoly.com. Většina soukromých vysokých škol umožňuje návštěvu po domluvě.

Jak se přihlásit na vysokou a vyšší odbornou školu?

Papírová přihláška

Přihláška v papírové podobě se vyplňuje buď na tiskopis SEVT, nebo na tiskopis konkrétní školy, a to tiskacím písmem. Údaje o názvu oboru a jeho číslo vám dají v sekretariátu. Zpracování papírových přihlášek je pro školy administrativně náročnější, což se odráží i na ceně za přijímací řízení  ( papírová přihláška stojí kolem 600 korun, elektronické cca 400 Kč).

Výhody

+nepotřebujete internet

+ někde vám ušetří 1. krok - vybrané školy stejně požadují zaslání vytištěné elektronické přihlášky včetně příloh

Nevýhody

- musíte ji poslat s předstihem

- je obvykle dražší, navíc platíte poštovné

- ne všude přihlášku v této podobě přijímají

- některé fakulty neakceptují tiskopis SEVT (např. Právnická fakulta UK)

Elektronická přihláška

Najdete ji buď v podobě dokumentu ke stažení (editovatelné PDF, dokument Word apod.), nebo jako elektronický formulář. Výhodou elektronické přihlášky je možnost jejího podání až do 23:59 posledního dne. Někde vyplníte pouze formulář v rámci informačního systému dané školy, následně zaplatíte a tím je přihlášení vyřízeno. U jiných škol zase odešlete elektronický formulář, poté ho ale musíte vytisknout a odeslat na studijní oddělení, jinak je přihláška neplatná. Více informace o přihláškách najdete ZDE

Možná jste nevěděli:

* 34 635 Kč - To je průměrný plat vysokoškoláka. Je zhruba o 10 tisíc vyšší, než je celorepublikový průměr. 

* V roce 2013 bylo v ČR zaměstnáno 240 tisíc absolventů, což je 40 % z celkového počtu.