Větrat se musí!

Teplo je důležité a v zimě samozřejmě příjemné, ale větrat se prostě musí. Pokud jste zimomřiví a delší větrání by z vás udělalo »zmrzlinu«, nebo vyhnalo účet za topení příliš vysoko, otevřete okno na kratší dobu alespoň třikrát denně.

Uvolněte prostor!

Nábytek přiražený ke zdi, že by ani papír neprošel, je pro plísně rájem. Sedačky, skříně, knihovny proto stavte zhruba pět centimetrů od zdí. Pokud se chystáte malovat, zvolte antibakteriální nátěr. Důkladně uklízejte, v nepořádku si plísně hoví!

Koupelna je továrna!

Továrnou na plísně by se dala nazvat koupelna, je tam často vlhko a přitom teplo. Měli byste tu mít proto kvalitní odvětrávání. Pokud zde máte dokonce okno, ideální je to s možností mikroventilace.

Pozor na souseda!

Pokud v zimě řádně topíte, děláte dobře, předcházíte tak vlhnutí bytu. Jenže často se stává, že se soused přiživuje na všem teple a ve svém bytě stáhne kohoutky topení na minimum. Pokud to udělá více lidí, dům je za chvíli prochladlý a vlhký.

Dezinfikujte!

Když už se vám v bytě či domě plísně přeci jen objeví, je nutné jednat rychle. Nasaďte si roušky a hygienické rukavice a plísně nejprve namočte dezinfekčním prostředkem (např. savo) a teprve poté odstraňte. Nedrhněte je na sucho! Akorát byste je rozptýlili do většího prostoru.

Co jsou plísně...

Jde o mikroskopické houby, které rostou všude tam, kde je dostatek vlhkosti. Nejvíce jim vyhovují teploty kolem 25 stupňů, dokážou se množit i při teplotách nižších než 10 stupňů. Povrch jimi zasažený zmodrá, zezelená, vypadají i jako černé tečky.

...a co špína?

Plísně se většinou tvoří v místech, kde se neprovádí klasický každotýdenní úklid. Proto pokud se vám flek pod parapetem nebo v rohu zdi bude zdát tmavý, nejde už »jen« o špínu, ale o plíseň. Špína je navíc živnou půdou pro plísně.

Nepodceňujte nebezpečí!

Člověk, který se pohybuje mezi plísněmi, trpí záněty sliznic, alergiemi, astmatem. Některé druhy plísní mohou vést dokonce i k propuknutí rakoviny.

Alergoložka Eva Kovaříková odpovídá:

MUDr. Eva Kovaříková
Autor: archiv
Přestože už je pomalu zima, stále mě trápí alergická rýma. Mám podezření, že za to může plíseň, která se nám pravidelně objevuje v koupelně. Je to možné?

Možné to samozřejmě je. Plísně jsou všudypřítomné mikroorganismy. Jakmile přesáhnou větší než minimální množství, mohou zejména u oslabeného organismu navodit závažná celková onemocnění. Většinou se jedná o chronické postižení plic. I u zdravých lidí působí toxicky – dráždí sliznice, působí jejich překrvení a náchylnost k vyšší nemocnosti. U alergických pacientů vyvolávají přímo alergické reakce, tedy zduření sliznic, chronickou rýmu, astmatické dušnosti a ekzémy. Co je velmi závažné, dlouhodobá přítomnost plísní v domácím prostředí může působit i rakovinotvorně. I když se u vás projevují zatím pouze alergické reakce, neváhejte zakročit. Plísně v domácnosti alespoň jednou měsíčně odstraňujte třeba savem. Hlavně je nevdechujte, používejte u toho roušku. Alergie by pak měla samovolně ustoupit. Pokud vás budou problémy trápit i nadále, projednejte je se svým alergologem.