Abyste to na svahu mohli pořádně rozjet, nepodceňujte vybavení. Nekupujte lyže podle ceny, volte raději nové, než použité. Při výběru zvažte své zkušenosti na lyžích, výšku a váhu, terén, na kterém se chystáte lyžovat, pokročilost i styl jízdy.

1. Sjezdové lyže: Hity, které prošly testy!

Chcete-li pořídit zaručeně dobré lyže, volte takové, které prošly testy – a uspěly. Třeba exkluzivní modely v síti Sportisimo, které na jaře testovalo více než 50 rekreačních až výborných lyžařů z řad týmu časopisu SNOW i amatérských lyžařů ve švýcarském Zermattu. Tady jsou některé z nich!

 

Salomon K 3V Race

Salomon K 3V race
Autor: Sportisimo.cz

 

Rychlost, upravené tratě, kratší oblouky. Vzhledem ke svým rozměrům ale uspokojí i hledače sportovní univerzálky a milovníky středních oblouků. Příjemná lyže pro sportovní lyžaře, stabilní, točivá. Velmi hravá lyže, dobře drží v oblouku. Krásně řeže v každém terénu.

VÍCE ZDE

Blizzard Viva Esprit IQ

Blizzard Viva Esprit
Autor: Sportisimo.cz

Lyže pro středně pokročilé dámy, která umí překvapit svým sportovním potenciálem. V obvyklých rychlostech a na optimální trati tak má mnohem vyšší ambice a zvládá příkladně jak carving, tak smyk. Snadno a rychle přehraňuje. Rychlá, snadno ovladatelná. Dobře vede a drží na tvrdším sněhu, stejně jako zvládne měkký rozbředlý sníh.

VÍCE ZDE

Elan Amphibio Ilure

Elan Amphibio Ilure
Autor: Sportisimo.cz

Jsou sice předně určeny pro dámy, ale i pánové si na nich mohou velmi dobře zalyžovat. Lyže vhodná i při krátké délce pro střední rychlosti, ale i sportovnější pojetí jízdy. Nejvíce se jí líbí ve středních obloucích, dokáže ale překvapit i v krátkých. Sportovní lyže, dobře drží, ale neodpustí tolik chyby. Sportovně-rekreační, pěkně točivá, ideální pro menší až střední rychlosti. Zvládne i začátečník a sportovní lyžařka ji také ocení.

VÍCE ZDE

2. Sjezdové boty: Dvakrát měř, jednou řež!

Dobré boty jsou základem úspěchu. Slouží totiž pro přenos sil mezi lyžařem a lyžemi, a tak špatné boty vám při jízdě nadělají jen problémy. Navíc – v malých botách vám bude zima, ve velkých zase lítat noha, což povede k úrazům – výronům, natržením vazů či zlomeninám. Raději se řiďte příslovím: „Dvakrát měř, jednou řež“ a při výběru se poraďte s odborníky či volte osvědčené značky.

Dámské sjezdové boty

Salomon Divine Alu
Autor: Sportisimo.cz

Dámská sportovní lyžařská obuv Salomon Divine ALU GT s konceptem vyspělého skeletu, který má flex 65. Vyměnitelné podpatěnky pro snadnou a bezpečnou chůzi.

VÍCE ZDE

Pánské sjezdové boty

Salomon Mission
Autor: Sportisimo.cz

Pánská sportovní lyžařská obuv Salomon Mission Alu GTI s konceptem vyspělého skeletu. Flex index je 70 a šíře boty 104 mm. Vyměnitelné podpatěnky pro snadnou a bezpečnou chůzi.

VÍCE ZDE

3. Helmy

Víc jak 40 % úrazů na lyžích tvoří zranění hlavy. Mohou mít doživotní následky i být smrtelné. Proto na helmu nikdy nezapomínejte. A jakou zvolit? Musí dobře padnout, nesmí nikde tlačit, měla by být co nejlehčí.  Správně nasazená helma začíná už 2 cm nad obočím a chrání tak i čelo. Největší rozdíly mezi jednotlivými typy spočívají ve vnitřním zateplení. Skvělé je vyjímatelné polstrování, které lze vyprat. Dobrou vychytávkou jsou i úchyty pro pásek lyžařských brýlí. Helma by také měla mít možnost připevnění integrálu – chrániče brady.

Helma Uvex Motion

X-RIDE
Autor: Sportisimo.cz

Vynikající komfort, optimální tvar. Nová přilba Uvex X-RIDE MOTION AIR disponuje unikátním vzduchově-přizpůsobivým systémem. Prostřednictvím malé pumpičky lze podle potřeby dofouknout integrované vzduchové polštářky, čímž se zajistí optimální napasování tvaru helmy vaší hlavě. K tomu všemu nabízí ultralehká přilba o třetinu více větracích otvorů, čímž je zaručeno optimální proudění vzduchu v přilbě.

VÍCE ZDE

Helma Scott Tracker

Scott Tracker
Autor: Sportisimo.cz

Scott Tracker je pohodlná, lehká a atraktivní přilba do všech podmínek. Uchycení přilby zajišťuje unikátní systém M-R.A.S. Ten se pomocí automaticky uzamykatelného mechanismu nastavuje přesně podle individuálních rozměrů hlavy, takže helma perfektně drží. Myšlenku all-condition posiluje třídílné vnitřní odnímatelné polstrování. Dostatečnou ventilaci zaručí hned 11 pasivních větracích otvorů, které jsou umístěny i v integrovaném kšiltu, jako součást G-vent systému pro odmlžování brýlí.

VÍCE ZDE

4. Hůlky, brýle, chránič páteře

Máte-li vybrané lyže, boty, vázání a helmu, už vám ke kompletní zimní moc nechybí. Stačí ještě pořídit hůlky, lyžařské brýle, případně chránič páteře, vhodné oblečení pro zimní sporty a hurá na svah!

Kompletní výbavu pořídíte ZDE

Fotogalerie
12 fotografií