* Máte rádi víno? Tak v tom případě je teď čas především pro vás - nastávají dny Svatomartinského vína. Letos se otevřou první lahve už podeváté.

* Svatomartinská vína mají lehkou barvu i chuť a nižší obsah alkoholu, obvykle okolo 12 procent.

* Abyste si však mohli vychutnat přirozenou svěžest mladého vína, měli byste jej vypít nejpozději do jara, poté víno může ztratit svoji výjimečnou chuť i svěžest.

Každá nemůže být svatomartinské

Požádat si o značku »Svatomartinské« nemůže každé víno. Do lahví s touhle etiketou putují z bílých vín jen ta, která jsou vyráběná z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský. Červená a růžová vína Modrý Portugal a Svatovavřinecké a letos nově hájí barvy růžových vín i Zweigeltrebe. Proč? Protože tyhle odrůdy u nás dozrávají dříve, a nabízejí tak včas potřebnou vysokou kvalitu hroznů.

Vína vybírá komise

Svatomartinské víno ale zdaleka není každé víno z určených odrůd, které dokáží vinaři vyrobit před 11. listopadem. Aby mohli vinaři použít nálepku Svatomartinské, musí své víno nechat nejprve zkontrolovat nezávislou komisí. Ta zhodnotí, jestli kvalita vína odpovídá přísným požadavkům. Letos odborníci přiklepli titul Svatomartinské 356 vínům ze 116 vinařství. Jen tito vinaři a tato vína můžou používat na láhve etiketu s logem Svatomartinské. Podle odhadů je letos pro trh připravených 2 000 000 lahví.

Svatomartinská vína mají speciální etiketu i logo - letos v podobě stylizovaného svatého Martina na koni
Autor: Foto Blesk - Martin Pekárek

Takhle letos chutnají

Třešně, mandle, broskve nebo rybíz. To všechno cítí v letošních vínech Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra.

Bílým vínům vévodí broskve

„Díky počasí budou Svatomartinská bílá a růžová vína hravá, lehká se šťavnatou kyselinkou. U Mülleru Thurgau budou převládat tóny po broskvích s jemným muškátovými tóny, Veltlínské červené rané potěší svěžími ovocnými tóny po kdoulích a mandlích a Muškát moravský obohatí smysly o tóny tropického ovoce, muškátového oříšku a čerstvě mleté skořice,“ říká Babisz.

Růžová vína ve znamení třešní a smetany

„Růžová Svatomartinská vína si ponesou nádech přezrálých třešní, višní, červeného rybízu, lesního ovoce a smetany. Obzvlášť se v letošním roce těším na svatomartinské rosé z nově povolené odrůdy Zweigeltrebe,“ hodnotí sommelier.

Červeným dominují višně

„Červená vína budou svěží a ovocitá s lehkou dochutí. Vůni a chuti u odrůdy Modrý Portugal dominují třešně, višně a bílý rybíz. Svatovavřinecké bude připomínat višňovou marmeládu, doplněnou o tóny lesního ovoce,“ dodal Marek Babisz.