Přírodní materiály

Klasický materiál pro věnce a další výzdobu tvoří jedlové chvojí, nebo větvičky stříbrného smrku - ne toho obyčejného, ten totiž rychle opadává. Doplnit je můžete sušenými květy, šiškami, jeřabinami, nebo okrasnými travami.

Oblíbené jsou i ozdobné mísy s vřesem, drátovcem, nebo chryzantémy, které vydrží až do prvních mrazů. Pozor jen na slaměné věnce, které sice hrob ozvláštní, ale nevypadají hezky, když zmoknou. A pršet má již od neděle. Klasické věnce podle velikosti stojí od 200 do 500 korun. Suché věnce ze šišek v celofánu pořídíte již  od 50 do 120 korun.

Barvy podzimu

Výzdobu můžete volit v podzimních barvách -oranžové, fialovo-oranžové, tmavě červené. Veselejší variantu výzdoby pak vytvoříte kombinací prvků s nádechem zelené, žluté, nebo světle oranžové.

Svíčky a světýlka

Co se týká osvětlení, v obchodech dnes kromě nejrůznějších druhů voskových svíček seženete celou řadu svítidel a světýlek, kterými můžete hrob vyzdobit. Třeba diodová LED světýlka, vypadající jako čajové svíčky, pořídíte již za necelých 10 korun. Musíte do nich sice kupovat baterie, ale zase nehrozí, že vám vosk znečistí desku. Hřbitovní svíce ve skleněných zástěnách stojí v průměru 35 -100 korun. Nejdražší bývají keramické zdobené svícny, nebo elektrické svíčky na solární pohon, jejichž cena se pohybuje okolo 500 korun.

Pozor si dejte na:

Dráty – železné dráty na vázání věnců mohou pouštět rez, která na povrchu hrobu zanechá odolné skvrny. Podložku pod věnce můžete vystřihnout z tuhého igelitu, nebo lina.

Vosk – zbavit se beze zbytku takové maličkosti, jako jsou stopy po vosku, je i v dnešní moderní době pořádný problém. Důsledně proto dávejte svíce do svícnů, nebo pod ně umisťujte misky, které ukapávání vosku zamezí.

Zloděje – hřbitovní zloději se neštítí ničeho. Neinvestujte proto do výzdoby moc velké částky, aby je nelákala.

Přečtěte si, jaké květiny se hodí na hrob