Dýňová polévka s jablky

Dýňová polévka s jablky
Autor: supermarket Albert, scom
Jablka hrají v polévce druhé housle, přesto je díky nim neobyčejná. Chuť polévky nepřebijí, ale jen lehce podtrhnou.

Ingredience (4 porce):

  • 30 g másla + na tousty
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku, na plátky
  • kousek čerstvého zázvoru, nastrouhaný
  • půl lžičky mletého nového koření
  • 1 kg dýně Hokkaido ABio, zbavené semen, nakrájené na kousky
  • 300 g jablek AQ oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na kousky + 1 v celku
  • 1,5 l kuřecího vývaru ABio
  • sůl
  • 8 plátků chleba
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • strouhaný sýr AQ
  • tymián, čerstvý nebo sušený

Postup: Polovinu másla rozpusťte v hrnci, pak na něm osmahněte jemně pokrájenou cibuli a plátky česneku. Po třech minutách přidejte zázvor a nové koření a za stálého míchání ještě minutu opékejte. Přidejte dýni a jablka nakrájená na kousky a za občasného míchání je nechte přiklopené v hrnci pustit vůni. Po zhruba 10 minutách přilijte vývar, přiveďte k varu a nechte 20 minut probublávat, aby vše změklo. Rozmixujte a podle potřeby dosolte. Zbylé jablko nakrájejte na tenké plátky a ty osmažte na zbylém másle. Polévku podávejte ozdobenou jablky a s tousty: chleby namažte máslem, tenkou vrstvou dijonské hořčice, posypte strouhaným sýrem a lístky tymiánu a dejte na pět až deset minut zapéct do trouby.

Dýňové rizoto s kozím sýrem

Dýňové rizoto s kozím sýrem
Autor: supermarket Albert, scom
Ingredience (4 porce):

  • 1 kg dýně Hokkaido
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 350 g kulatozrnné rýže, nejlépe arborio
  • 250 ml suchého bílého vína
  • 11/2 litru kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • kostičky kozího sýru
  • hladkolistá petrželka

Postup:

1.Troubu předehřejte na 180 °C. Dýni nakrájejte na měsíčky, semínka vydlabejte a spolu s neoloupanými stroužky česneku je vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Osolte a opepřete a zastříkněte olejem. Dejte péct na 30 minut, aby dýně změkla a česnek zkaramelizoval.

2. Vyndejte z trouby, nechte zchladnout a dýni nakrájejte na kostičky. Polovinu z nich dejte do mixéru, vymáčkněte do něj i stroužky česneku a rozmixujte dohladka.

3. Ve větším silnostěnném hrnci rozpalte 2 lžičky oleje, vsypte cibuli a nechte ji zesklovatět. Pak přidejte rýži, promíchejte a za stálého míchání 3 minuty opékejte. Vlijte víno, vařte asi 5 minut nebo dokud se tekutina nevsákne. Pak po částech přilévejte vývar – každou další část přidejte, až když se předchozí vstřebá. Zároveň dbejte, aby rýže byla tak akorát potopená a nikdy se vám nepřipálila ke dnu.

4. Nakonec do měkké rýže vmíchejte dýňovočesnekové pyré a opatrně i kostičky dýně. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s kousky kozího sýru, ozdobené petrželkou.

Lasagne s pečenou dýní 

Lasagne s pečenou dýní
Autor: supermarket Albert, scom
Tuhle pochoutku ocení nejen vegetariáni.

Ingredience (2 porce):

  • 350 g máslové dýně nebo dýně Hokkaido
  • šest plátků lasagní
  • lžíce másla
  • tři stroužky česneku
  • lžíce mouky
  • hrnek mléka
  • oregano
  • sůl
  • olej
  • parmazán

Postup: Dýni zbavte semínek, nakrájejte, vložte do zapékací misky, lehce zakapejte olejem a pečte asi 30 minut v troubě na 200 °C. Pak dýni rozmělněte vidličkou na kaši. Na pánvi rozpusťte máslo, opečte nadrobno nasekaný česnek, přidejte mouku a vytvořte světlou jíšku. Do ní přilijte mléko a míchejte, až vznikne bešamel. Přidejte sůl, oregano a do směsi zamíchejte dýni. Na dno pekáčku dejte trochu dýňovo-bešamelové směsi, poklaďte plátky lasagní, na ně přijde znovu dýňová směs a na ni znovu navrstvěte lasagne. Nakonec vše posypte parmazánem a zapečte asi na 20 minut.

Dýňový koláč s pusinkou

Dýňový koláč s pusinkou
Autor: supermarket Albert, scom
Ingredience (6 porcí):

  • 160 g hladké mouky
  • 1/2 lžíce krupicového cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 115 g másla
  • hladká mouka
  • Na náplň:
  • 3 vejce
  • 420 g dýňového pyré
  • 340 g kondenzovaného mléka
  • 165 g tmavého třtinového cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3/4 lžičky mleté skořice
  • 3/4 lžičky mletého zázvoru
  • hrubá sůl
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • Na pusinku:
  • 400 g krupicového cukru
  • 8 bílků

Postup:

1. Nejprve udělejte těsto: mouku, cukr a sůl vsypte do mísy robotu. Přidejte máslo a promíchejte do směsi připomínající drobenku. Přilijte 30 ml studené vody a spojte do těsta, které se nelepí. Pokud je suché, přidávejte postupně, po lžících vodu. Těsto zabalte do fólie a dejte na hodinu do lednice.

2. Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyndejte z lednice a na lehce pomoučené pracovní ploše jej vyválejte dotenka. Pak jím vyložte koláčovou formu o průměru 22 cm – dno i boky – a nechte asi centimetrový přesah. Dejte na 30 minut chladit. Pak těsto překryjte pečicím papírem, zatěžkejte fazolemi a dejte na 15 minut péct, aby zezlátlo. Pak sejměte fazole i papír a pečte dalších 15–20 minut. Vyjměte a nechte lehce zchladnout.

3. Mezitím v míse smíchejte všechny suroviny na náplň a směs nalijte na těsto, teplotu v troubě snižte na 165 °C a koláč pečte 50–55 minut. Pak vyjměte a nechte zcela vychladnout – minimálně 6 hodin, nejlépe pak přes noc.

4. Pusinkou ozdobte koláč až těsně před podáváním. Cukr šlehejte s bílky v žáruvzdorné míse nad vroucí vodou. Nejprve 3 minuty na nejmenší výkon, pak další 3 minuty na střední výkon a nakonec 6 minut na nejvyšší obrátky, abyste získali pěkně tuhý a lesklý sníh. Přendejte ho na koláč, udělejte v něm vlny a špičky a dejte na chvíli zapéct pod zahřátý gril.

Dýňové muffiny

Do pečení muffinů můžete hravě zapojit i děti, jde o jednoduchý recept.

Dýňové muffiny
Autor: supermarket Albert, scom
Ingredience (6 porcí):

  • hrnek a půl strouhané dýně Hokkaido
  • 280 g hladké mouky
  • 130 g moučkového cukru
  • lžíce prášku do pečiva
  • 2 lžičky skořice
  • lžička mletého zázvoru
  • špetka soli
  • 250 ml mléka
  • 100 ml smetany
  • 6 lžic oleje
  • 2 vejce

Postup: V míse smíchejte všechny suché ingredience. V druhé míse vyšlehejte všechny mokré ingredience a přidejte do nich dýni. Spojte obě části a lehkým mícháním vytvořte těsto. Pokud bude moc tuhé, přidejte mléko. Naplňte košíčky do tří čtvrtin a dejte do předehřáté trouby na 200 °C. Pečte asi 20 minut (až bude zlatavý povrch).

Dýňová marmeláda

Dýňová marmeláda
Autor: supermarket Albert, scom
Nudí vás už jahodová nebo rybízová marmeláda? Tak si doma udělejte vlastní dýňovou! Skvěle se hodí na pečivo, palačinky i toasty.

Ingredience:

  • 1 dýně Hokkaido
  • kousek zázvoru
  • želírovací cukr
  • 1 pomeranč
  • 1 lžičku mletého hřebíčku
  • 1 lžičku skořice

Postup: Dužninu dýně bez slupky a semínek nakrájejte na kostičky a zalijte v hrnci vodou (asi 2 cm nad dýni) a zhruba 20 – 30 minut vařte doměkka. K dýňové kaši přisypte 500 g želírovacího cukru v poměru 2:1, kousek nastrouhaného oloupaného zázvoru, šťávu a kůru z pomeranče, lžičku mletého hřebíčku a lžičku skořice. Promíchejte, přiveďte k varu a 3 minuty povařte. Rozlijte do čistých suchých sklenic a zavíčkujte.

Fotogalerie
6 fotografií