Dýňová polévka s jablky
Jablka hrají v polévce druhé housle, přesto je díky nim neobyčejná. Chuť polévky nepřebijí, ale jen lehce podtrhnou.Ingredience (4 porce):
- 30 g másla + na tousty
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku, na plátky
- kousek čerstvého zázvoru, nastrouhaný
- půl lžičky mletého nového koření
- 1 kg dýně Hokkaido ABio, zbavené semen, nakrájené na kousky
- 300 g jablek AQ oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na kousky + 1 v celku
- 1,5 l kuřecího vývaru ABio
- sůl
- 8 plátků chleba
- 1 lžíce dijonské hořčice
- strouhaný sýr AQ
- tymián, čerstvý nebo sušený
Postup: Polovinu másla rozpusťte v hrnci, pak na něm osmahněte jemně pokrájenou cibuli a plátky česneku. Po třech minutách přidejte zázvor a nové koření a za stálého míchání ještě minutu opékejte. Přidejte dýni a jablka nakrájená na kousky a za občasného míchání je nechte přiklopené v hrnci pustit vůni. Po zhruba 10 minutách přilijte vývar, přiveďte k varu a nechte 20 minut probublávat, aby vše změklo. Rozmixujte a podle potřeby dosolte. Zbylé jablko nakrájejte na tenké plátky a ty osmažte na zbylém másle. Polévku podávejte ozdobenou jablky a s tousty: chleby namažte máslem, tenkou vrstvou dijonské hořčice, posypte strouhaným sýrem a lístky tymiánu a dejte na pět až deset minut zapéct do trouby.
Dýňové rizoto s kozím sýrem
Ingredience (4 porce):
- 1 kg dýně Hokkaido
- 4 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- olivový olej
- 1 cibule
- 350 g kulatozrnné rýže, nejlépe arborio
- 250 ml suchého bílého vína
- 11/2 litru kuřecího nebo zeleninového vývaru
- kostičky kozího sýru
- hladkolistá petrželka
Postup:
1.Troubu předehřejte na 180 °C. Dýni nakrájejte na měsíčky, semínka vydlabejte a spolu s neoloupanými stroužky česneku je vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Osolte a opepřete a zastříkněte olejem. Dejte péct na 30 minut, aby dýně změkla a česnek zkaramelizoval.
2. Vyndejte z trouby, nechte zchladnout a dýni nakrájejte na kostičky. Polovinu z nich dejte do mixéru, vymáčkněte do něj i stroužky česneku a rozmixujte dohladka.
3. Ve větším silnostěnném hrnci rozpalte 2 lžičky oleje, vsypte cibuli a nechte ji zesklovatět. Pak přidejte rýži, promíchejte a za stálého míchání 3 minuty opékejte. Vlijte víno, vařte asi 5 minut nebo dokud se tekutina nevsákne. Pak po částech přilévejte vývar – každou další část přidejte, až když se předchozí vstřebá. Zároveň dbejte, aby rýže byla tak akorát potopená a nikdy se vám nepřipálila ke dnu.
4. Nakonec do měkké rýže vmíchejte dýňovočesnekové pyré a opatrně i kostičky dýně. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s kousky kozího sýru, ozdobené petrželkou.
Lasagne s pečenou dýní
Tuhle pochoutku ocení nejen vegetariáni.Ingredience (2 porce):
- 350 g máslové dýně nebo dýně Hokkaido
- šest plátků lasagní
- lžíce másla
- tři stroužky česneku
- lžíce mouky
- hrnek mléka
- oregano
- sůl
- olej
- parmazán
Postup: Dýni zbavte semínek, nakrájejte, vložte do zapékací misky, lehce zakapejte olejem a pečte asi 30 minut v troubě na 200 °C. Pak dýni rozmělněte vidličkou na kaši. Na pánvi rozpusťte máslo, opečte nadrobno nasekaný česnek, přidejte mouku a vytvořte světlou jíšku. Do ní přilijte mléko a míchejte, až vznikne bešamel. Přidejte sůl, oregano a do směsi zamíchejte dýni. Na dno pekáčku dejte trochu dýňovo-bešamelové směsi, poklaďte plátky lasagní, na ně přijde znovu dýňová směs a na ni znovu navrstvěte lasagne. Nakonec vše posypte parmazánem a zapečte asi na 20 minut.
Dýňový koláč s pusinkou
Ingredience (6 porcí):
- 160 g hladké mouky
- 1/2 lžíce krupicového cukru
- 1/2 lžičky soli
- 115 g másla
- hladká mouka
- Na náplň:
- 3 vejce
- 420 g dýňového pyré
- 340 g kondenzovaného mléka
- 165 g tmavého třtinového cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3/4 lžičky mleté skořice
- 3/4 lžičky mletého zázvoru
- hrubá sůl
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- Na pusinku:
- 400 g krupicového cukru
- 8 bílků
Postup:
1. Nejprve udělejte těsto: mouku, cukr a sůl vsypte do mísy robotu. Přidejte máslo a promíchejte do směsi připomínající drobenku. Přilijte 30 ml studené vody a spojte do těsta, které se nelepí. Pokud je suché, přidávejte postupně, po lžících vodu. Těsto zabalte do fólie a dejte na hodinu do lednice.
2. Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyndejte z lednice a na lehce pomoučené pracovní ploše jej vyválejte dotenka. Pak jím vyložte koláčovou formu o průměru 22 cm – dno i boky – a nechte asi centimetrový přesah. Dejte na 30 minut chladit. Pak těsto překryjte pečicím papírem, zatěžkejte fazolemi a dejte na 15 minut péct, aby zezlátlo. Pak sejměte fazole i papír a pečte dalších 15–20 minut. Vyjměte a nechte lehce zchladnout.
3. Mezitím v míse smíchejte všechny suroviny na náplň a směs nalijte na těsto, teplotu v troubě snižte na 165 °C a koláč pečte 50–55 minut. Pak vyjměte a nechte zcela vychladnout – minimálně 6 hodin, nejlépe pak přes noc.
4. Pusinkou ozdobte koláč až těsně před podáváním. Cukr šlehejte s bílky v žáruvzdorné míse nad vroucí vodou. Nejprve 3 minuty na nejmenší výkon, pak další 3 minuty na střední výkon a nakonec 6 minut na nejvyšší obrátky, abyste získali pěkně tuhý a lesklý sníh. Přendejte ho na koláč, udělejte v něm vlny a špičky a dejte na chvíli zapéct pod zahřátý gril.
Dýňové muffiny
Do pečení muffinů můžete hravě zapojit i děti, jde o jednoduchý recept.
Ingredience (6 porcí):
- hrnek a půl strouhané dýně Hokkaido
- 280 g hladké mouky
- 130 g moučkového cukru
- lžíce prášku do pečiva
- 2 lžičky skořice
- lžička mletého zázvoru
- špetka soli
- 250 ml mléka
- 100 ml smetany
- 6 lžic oleje
- 2 vejce
Postup: V míse smíchejte všechny suché ingredience. V druhé míse vyšlehejte všechny mokré ingredience a přidejte do nich dýni. Spojte obě části a lehkým mícháním vytvořte těsto. Pokud bude moc tuhé, přidejte mléko. Naplňte košíčky do tří čtvrtin a dejte do předehřáté trouby na 200 °C. Pečte asi 20 minut (až bude zlatavý povrch).
Dýňová marmeláda
Nudí vás už jahodová nebo rybízová marmeláda? Tak si doma udělejte vlastní dýňovou! Skvěle se hodí na pečivo, palačinky i toasty.Ingredience:
- 1 dýně Hokkaido
- kousek zázvoru
- želírovací cukr
- 1 pomeranč
- 1 lžičku mletého hřebíčku
- 1 lžičku skořice
Postup: Dužninu dýně bez slupky a semínek nakrájejte na kostičky a zalijte v hrnci vodou (asi 2 cm nad dýni) a zhruba 20 – 30 minut vařte doměkka. K dýňové kaši přisypte 500 g želírovacího cukru v poměru 2:1, kousek nastrouhaného oloupaného zázvoru, šťávu a kůru z pomeranče, lžičku mletého hřebíčku a lžičku skořice. Promíchejte, přiveďte k varu a 3 minuty povařte. Rozlijte do čistých suchých sklenic a zavíčkujte.