Vejce patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek. Jde především bílkoviny, které jsou dokonce hodnotnější než ty v mase nebo mléce. V bílku je jejich obsahu zhrub a12 %, ve žloutku až 16 %.

Vaječné proteiny jsou cenné zejména pro vysoký obsah esenciálních aminokyselin, které jsou nezbytné a které si lidské tělo nedokáže samo vyrobit.  Navíc jsou vejce velmi dobře stavitelná – bílkoviny v nich dokážeme využít takřka ze 100 procent. Obsahují i celou řadu vitamínů (všechny kromě »céčka«) a minerálů (především draslík, fosfor, zinek a železo).

Nejen to zdravé

Odpůrci vajec ale kontrují vysokým obsahem cholesterolu, který je v nich obsažen. Ten je důležitý pro vývoj potencionálního kuřete. Množství cholesterolu, které může člověk sníst, je individuální. „Žloutek se doporučuje jeden denně, bílky mohou být ale až tři,“ říká výživová poradkyně Radka Burdychová.

Ve skořápce nebo bez?

Kromě klasických vajec se na trhu objevila i tekutá vejce balená v obalech. Jde o tepelně upravená vejce balená po pěti či deseti kusech zbavená skořápky.  Při koupi vajec klasických či tekutých si dávejte pozor na dobu spotřeby, původ – na skořápce je označení CZ, pokud pochází z naší republiky – a také na to, zda jsou či nejsou v nich obsažená »éčka«. Napovědět vám může například certifikace CEFF.

Jak dlouho vydrží vejce?

druh doba
vařená 21 dní
čerstvá i tekutá

 

O vejcích se dozvíte více zde:

Film vznikl ve spolupráci s iniciativou CEFF-Certified E-Friendly Food, propagující zdraví životní styl a výrobu potravin bez zbytečné chemie