Muži často netuší, že představitelky něžného pohlaví mají o první schůzce jasnou představu. Devět z deseti žen chce, aby muž na první schůzku přišel včas a s květinou. Pak by podle většiny žen měla následovat romantická procházka zakončená příjemným posezením v kavárně či restauraci. O útratu by se měl samozřejmě postarat muž, který by měl svou lásku doprovodit domů. Vyplynulo to z ankety Equa bank zaměřené na první rande.

Muži rádi počkají

Deset minut. Tak to je maximum, jak dlouho vydrží žena čekat na muže při první schůzce. Na rozdíl od žen jsou muži výrazně tolerantnější. Třetina toleruje i čtvrthodinové čekání a jeden z deseti dokonce počká i půl hodiny.

Rande podle tradice

Češi jsou národ tradic a dbají na ně i při randění. Ale už i do lásky začíná pronikat emancipace. A tak, i když 70 % žen si myslí, že by na první rande měl zvát muž, 40 % mužů se klidně na první rande nechá pozvat od ženy. Na průběhu prvního rande se ale obě pohlaví vzácně shodnou. Polovina dotazovaných (48 %) považuje za nejlepší procházku, druhá polovina (51 %) dává přednost posezení v kavárně či restauraci, ideální je ovšem pro většinu kombinace obojího. 

Muži na korunu nekoukají

Bez květiny si první schůzku nedokáže představit téměř 90 % žen. S květinou na rande doráží i většina (85 %) mužů, ale najdou se i šetřílkové, kteří si myslí, že by žena neměla na prvním rande dostat nic. Není jich ale moc – pravděpodobnost, že narazíte na škrta je jedna k deseti.

Ti zbylí jsou ale za pugét ochotní utratit víc, než ženy čekají. Zatímco ženám by stačila kytička do stovky, zamilovaní pánové počítají klidně i s 250 korunami. Podobné je to i s útratou v restauraci nebo kavárně. Ženy se drží zpátky a očekávají, že muž zaplatí útratu maximálně do 500 korun, muž je ochoten investovat až tisícovku. A většina se shodne i v tom, že na prvním rande by účet měl zaplatit muž.

Taxi, prosím!

Ačkoliv představy mužů a žen o průběhu prvního rande jsou si velice podobné, konec schůzky si už představuje každé pohlaví trochu jinak. Většina (90 %) žen očekává, že je muž doprovodí domů. S tím ovšem nesouhlasí téměř čtvrtina mužů. Ti raději ženě zavolají taxi a nechají ji odvést.

„První schůzky jistě představují pro ženy i muže nezapomenutelné období, ale také významný zásah do peněženky. Jak se potvrdilo v naší anketě, snaha získat ženu něco stojí a pokud se muž chce opravdu dobře ukázat, není to málo,“ říká k výsledkům průzkumu Tomáš Veselý z Equa bank.